Koninklijke Olie verliest terrein op lusteloos Damrak

AMSTERDAM, 11 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs lag er vanochtend futloos bij. De lusteloze stemming van de voorgaande dag zette zich voort. Het koersverlies van Koninklijke Olie trok de EOE-index omlaag, waardoor rond het middaguur een velies van meer dan twee punten was ontstaan.

AMSTERDAM De cijfers van de Koninklijke lagen redelijk in de lijn der verwachting, maar sommige beleggers haden stukken gekocht in de hoop dat de winst per aandeel op meer dan 3 gulden zou uitkomen. Toen bleek dat deze winst gedaald was van 2,87 tot 2,78 besloten zij hun verlies te nemen. Daardoor lag Royal Dutch er rond het middaguur met een verlies van 3 gulden bij op 198,60.

Net als gisteren was er geen koopinteresse. Alleen de professionele handel zorgde voor wat omzet. Van de kant van de optiebeurs zorgde wat aanbod voor verdere koersdruk.

De financiële waarden moesten een lichte technische correctie ondergaan na de sterke koersontwikkeling van de afgelopen dagen. KNP BT kon als uitschieter zeven dubbeltjes aan de koers toevoegen op 39,60 gulden. Beleggers zijn tevreden met de vertegenwoordiging in het Verre Oosten van MAN, producent van grafische machines, door dochter VRG.

Unilever lag er vrijwel onveranderd bij. Beleggers houden zich even afzijdig nu morgen de cijfers over de eerste negen maanden verschijnen.

Op de lokale markt wist Koninklijke Bijenkorf 90 cent aan de koers toe te voegen op 105,50. Dat was de vertaling van de verdeling van de winkelketen Retailnet tussen KBB en Blokker. Wegener Tijl, die gisteren verbaasde met een sterke koersstijging, moest die vandaag net zo snel weer afstaan en verloor 2,10 op 99,90 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York hebben het gisteren moeten stellen zonder veel inspiratie. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen steeg met 23,48 punten tot 3663,55 punten bij een omzet van 285 miljoen aandelen. Dinsdag werden er 276 miljoen aandelen verhandeld. De technologiefondsen stonden aan de basis van de stijging van de beursindex. De slechte resultaten van Walt Disney, veroorzaakt door de gang van zaken bij Euro Disney, en het grote verlies bij Woolworth, een gevolg van een forse belastingheffing, hadden geen noemenswaardige invloed op de koersen van de aandelen van de twee.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio liet gisteren een gemengd beeld zien. De Nikkei-index van 225 geselecteerde fondsen liet een stijging zien van 36,81 punten, oftewel 0,02 procent, tot 18.158.