Koeweit: 'Irak schiet op grenspost'

KOEWEIT, 11 NOV. Volgens de regering van Koeweit hebben Iraakse troepen gisteren het vuur geopend op een observatiepost van Koeweit in de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen die werd ingesteld na de Golfoorlog. Koeweit zou het vuur hebben beantwoord na versterkingen te hebben opgetrommeld. Er vielen geen slachtoffers.

Irak ontkent dat de beschieting van gisteren heeft plaatsgehad. Een woordvoerder van de missie van de Verenigde Naties in de zone kon het incident bevestigen noch ontkennen. Volgens Koeweit was het incident onderdeel van een strategie van Irak om de aanleg van een greppel tegen te houden die Iraakse infiltranten buiten Koeweit moeten houden.

Los van het incident heeft de Amerikaanse regering aangekondigd dat strijdkrachten uit Amerika, Groot-Brittannië en Koeweit volgende week een gezamenlijke oefening van een maand zullen houden in Koeweit. Aan de oefening zullen 1.200 Amerikaanse militairen deelnemen.

Een week geleden had aan de grens tussen Irak en Koeweit een van de ernstigste grensincidenten plaats sinds het einde van de Golfoorlog. Een Iraakse politieman overleed aan de verwondingen die hij opliep in een schotenwisseling met een Koeweiti toen hij met twee collega's Koeweit binnenging. Irak heeft zijn aanspraken op Koeweit nooit laten varen en duidt het land nog steeds aan als zijn negentiende provincie. (Reuter)