Japan voert veel meer rijst in

TOKIO, 11 NOV. Japan zal zijn aanvankelijke plan om 200.000 ton rijst in te voeren verhogen tot 900.000 ton.

Dat hebben de autoriteiten vandaag in Tokio meegedeeld. Door de koele, natte zomer is zeker twintig procent van de rijstoogst mislukt. Op een normale oogst van 10 miljoen ton, betekent dat dat Japan twee miljoen ton tekort komt. Trek je daar de bestaande voorraden van af, die volgens sommigen hooguit 500.000 bedragen, dan zou Japan zijn genoodzaakt nog meer rijst invoeren. De regering zei destijds dat de invoer van 200.000 ton een incidentele maatregel was, uit nood geboren. Invoer zou verboden blijven. Dat standpunt verdedigt Tokio nog steeds officieel, hoewel het intussen met de Amerikanen onderhandelt over een vervanging van het invoerverbod door tariefmuren, die dan vervolgens geleidelijk moeten worden afgebroken. Japan vraagt zes jaar de tijd alvorens met die afbraak te beginnen.