Inflatie VS stijgt volgens verwachting

AMSTERDAM, 11 NOV. De Amerikaanse inflatie is in oktober met 0,4 procent gestegen, de grootste stijging in zes maanden. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van financiën gisteren bekend gemaakt.

Het oplopen van de consumentenprijzen is vooral te wijten aan de hogere belasting op autobenzine, die president Clinton deze zomer doorvoerde en die op 1 oktober van kracht werd. Zonder de brandstofprijs mee te rekenen, steeg de inflatie in de Verenigde Staten in oktober met 0,3 procent. Op jaarbasis komt de inflatie uit op 2,8 procent, iets lager dan de 2,9 procent over 1992.

De publicatie van de concumentenprijzen over oktober was op de internationale kapitaalmarkt gisteren een grote gebeurtenis. Analisten maakten zich druk over de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van dit jaar. Een te snelle economische groei kan de inflatie opjagen, en zou leiden tot een oplopend redement op obligaties, waarin de inflatievooruitzichten worden verwerkt. Ook zou de Federal Reserve Board, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, kunnen dwingen tot het verhogen van de rentetarieven. Beide gebeurtenissen kunnen zorgen voor een neerwaartse druk op de prijzen van aandelen.

De stijging van de consumentenprijzen kwam echter precies overeen met wat op de geld- en kapitaalmarkt werd verwacht. Analisten zeiden gisteren dat inflatie de eerstvolgende drie jaar in de VS niet als een probleem kan worden gezien. Voor volgend jaar is de concensus dat de prijzen met 3 procent stijgen. De Amerikaanse dollar reageerde nauwelijks op de cijfers. De munt zweeft al enige tijd rond 1,89 gulden.