IBM wil 13 miljoen van makelaar Mens

AMSTERDAM, 11 NOV. Computerfabrikant IBM Nederland probeert 13 miljoen gulden te verhalen op H. Mens, de makelaar te Lisse die pogingen doet een kamerlidmaatschap voor de VVD te bemachtigen. Gisteren veroordeelde de Amsterdamse rechtbank de onderneming Vigra Fastigheter tot schadevergoeding aan IBM Nederland. IBM Nederland meent dat Vigra Fastigheter een aan Mens gelieerde maatschappij is.

Mens was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar, maar ontkende in een eerder gesprek met deze krant de aantijging. Hij zegt alleen als makelaar van Vigra Fastigheter te zijn opgetreden. IBM schakelde vorig jaar Mens in voor de verkoop van het IBM-hoofdkantoor met een geschatte waarde van 250 miljoen gulden. Mens stelde als koper voor de Zweedse Vigra Fastigheter. IBM heeft echter nooit iemand van deze firma kunnen achterhalen. “Wij konden alleen met Mens spreken”, aldus een IBM-woordvoerder.

De advocaat van IBM, mr. E. Henrichs, heeft een onderzoek gedaan bij de kamer van koophandel. Volgens IBM heeft hij ontdekt dat Vigra beheerd werd door mensen die gelieerd zijn aan Harry Mens, zoals A. Bakker en zijn echtgenoot. De maatschappij is volgens de advocaat in Zweden onbekend.

Volgens vastgoedkringen komt het voor dat een makelaar een vennootschap opricht, die het vastgoed koopt en doorverkoopt aan een 'echte' koper. Makelaars kunnen op deze manier niet alleen courtage incasseren, maar ook transactiewinsten. Deze handel is overigens verboden door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), maar nauwelijks te achterhalen omdat vennootschappen aan de kamer van koophandel niet de aandeelhouders behoeven te melden. De bestuursleden van deze vennootschappen zijn veelal managementmaatschappijen, die door advocaten geleid worden. Mens, die lid is van de NVM, ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan handel.

Uit de rechtzaak blijkt dat Vigra en IBM elkaar aansprakelijk hebben gesteld voor het mislukken van de transactie. IBM wilde na het onderzoek naar Vigra af deze koper. In haar vonnis wees de Amsterdamse rechtbank de vordering van IBM toe: de overeenkomst met Vigra zal worden ontbonden en Vigra moet een boete betalen van 13 miljoen gulden, plus de schade van de gerechtelijke kosten.

IBM probeert nu als eerst de bankgarantie van bijna 7 miljoen gulden die Vigra heeft moeten afgeven terug te halen. Of die garantie is afgegeven door Mens kon IBM vanochtend nog niet zeggen.

In VVD-kring wordt rekening gehouden dat de rechtzaak een negatief effect heeft op de kansen van Mens voor een Kamerzetel. Eerder werd Mens door de commissie Van Aardenne op antecedenten onderzocht en te licht bevonden voor een plaats op de VVD-lijst. Tot 10 december kunnen de afdelingen wijzigingsvoorstellen indienen. Goedingelichte kringen menen dat er plannen zijn van enkele afdelingen om Mens alsnog te kandideren.