Huisarrest Olivetti-topman De Benedetti opgeheven

ROME, 11 NOV. De rechtbank in Rome heeft vanochtend het huisarrest van Carlo de Benedetti, de topman van het Italiaanse computerconcern Olivetti, opgeheven. De Benedetti blijft een verdachte, maar hem is toegestaan de leiding van Olivetti weer op zich te nemen.

De 59-jarige De Benedetti was eind oktober wegen verdenking van corruptie en betaling van smeergelden aan de Italiaanse PTT in hechtenis genomen, en in de Romeinse gevangenis Regina Coeli geplaatst, nadat hij zichzelf bij terugkeer uit het buitenland bij de politie had gemeld. Na een verhoor door Justitie dat 11 uur duurde, werd hij op 2 november vrijgelaten, maar kreeg van de rechtbank 'preventief huisarrest' opgelegd in zijn woning in Milaan.

Een reden voor de opheffing van het huisarrest werd vanochtend niet gegeven door het parket van de rechtbank in Rome. Wel werd meegedeeld dat De Benedetti nieuwe informatie aan de rechters had verschaft.

De Benedetti zou tussen 1988 en 1991 voor 7 miljoen dollar aan smeergelden betaald hebben aan de PTT, om orders voor zijn concern binnen te slepen. Het parket in Rome bracht zware beschuldigingen tegen hem in en kenschetste de zakenman als een “sociaal gevaar” die van het Italiaanse economische systeem gebruik had gemaakt door corrupte praktijken toe te passen. De rechtbank verwierp het verweer van De Benedetti, die zei slachtoffer te zijn geweest van afpersers in het politieke circuit, waardoor hij gedwongen was onder de tafel bedragen te betalen om de positie van Olivetti overeind te houden in de harde concurrentiestrijd binnen de Italiaanse markt.