Huis keurt Brady-wet goed; Verkoop van wapens in VS bemoeilijkt

WASHINGTON, 11 NOV. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verkoop van handvuurwapens minder eenvoudig maakt.

Wanneer het voorstel volgende week ook door de Senaat wordt goedgekeurd, moet een koper voortaan vijf dagen op zijn wapen wachten. In die tijd kan de politie zijn antecedenten onderzoeken. Veroordeelde criminelen en geestelijk gestoorden mogen geen vuurwapen kopen.

Over de wet is zes jaar gedebatteerd. Onder druk van de National Rifle Association (NRA), de invloedrijke vuurwapenlobby, is het voorstel zodanig veranderd dat de wachtperiode van vijf dagen over vijf jaar wordt opgeheven. Dan kan de federale overheid de beschikking hebben over een centrale computer waarin alle gevaarlijke personen staan geregistreerd en die rechtstreeks toegankelijk is voor de wapenwinkel. Volgens het Congreslid Charles Schumer is daarmee “aan de NRA een been toegeworpen”. “Ik ben blij dat ze hun niet het hele skelet gaven”, zei hij. “Iedereen die denkt dat de NRA dood is of niet meer vecht, heeft zich helaas vergist.”

Het wetsvoorstel, de 'Brady-wet', is genoemd naar James Brady, een voormalige woordvoerder van president Reagan die in maart 1981 voor het leven werd verminkt door iemand die de president wilde vermoorden. Reagan raakte gewond maar herstelde helemaal. Brady en zijn vrouw Sara Brady hebben sinds 1981 gelobbyd voor nieuwe wetten die de verkoop van handvuurwapens beperken. Zelfs oud-president Reagan heeft zich inmiddels voor de wet uitgesproken.

Twee jaar geleden had het Huis van Afgevaardigden het voorstel al eens aangenomen, maar het bleef in de Senaat steken, waar het aan een algemene wet tegen misdaad was gehecht. Nu wordt de Brady-wet geheel los van de nieuwe strafwetten behandeld.

Omdat het dodental bij schietpartijen steeds stijgt, is het populair geworden om bescheiden hindernissen op te werpen tegen de aankoop van vuurwapens. In het grootste deel van de VS zijn die vrij verkrijgbaar. In deelstaten in het hele land worden kleine maatregelen genomen, die overigens nauwelijks een beperking inhouden voor het kopen van vuurwapens. In Virginia is het aankopen van pistolen beperkt tot één per maand, omdat van daaruit veel wapens naar elders werden gesmokkeld. De Senaat heeft in een amendement de verkoop van halfautomatische geweren van militaire snit verboden.

President Clinton zei gisteren tijdens zijn persconferentie een verbod te overwegen op de produktie van dumdumkogels. Hij zei ook dat hij een voorstel van senator Daniel Patrick Moynihan overwoog om belasting te heffen op speciale ammunitie, zoals 'stopkogels', die grote wonden slaan. “Misdaad is het belangrijkste probleem voor de persoonlijke veiligheid van de meeste Amerikanen”, zei Clinton.