Groesbeek in ban van beladen bekerduel

GROESBEEK, 11 NOV. Tussen de heuvels van het Nijmeegse achterland ligt Groesbeek. Een samensmelting van vier kerkdorpen, een dorpscentrum en zeven amateurclubs. Groesbeek, dat slechts 19.000 inwoners telt, is een heus voetbalbolwerk. De derby's tussen Achilles '29 en De Treffers zijn een jaarlijks terugkerende happening. Groesbekers zelf spreken over 'gezonde rivaliteit'. Het eenmalige bekerduel tegen streekgenoot NEC is meer dan gezonde rivaliteit. Opgeklopte spanning misschien. De spelers van De Treffers wisten er geen raad mee gisteravond. NEC won met 3-1 en plaatste zich voor de achtste finales in de strijd om de KNVB-beker.

De Treffers-NEC-Ajax: de verhoudingen liggen vast. De sympathie gaat uit naar de underdog. Ook toen NEC in 1983 voor de tweede en voorlopig laatste maal in de bekerfinale stond. Cruijff maakte een fraaie goal in De Goffert, zijn laatste voor Ajax. NEC was en bleef de wat saaie club in dat veel te grote stadion.

Ondertussen ontpopte De Treffers zich als een van de meest succesvolle amateurverenigingen van Nederland. Sinds de invoering van de Hoofdklasse in 1974 speelde de club onafgebroken in de Hoofdklasse B. Vijfmaal kampioen van die afdeling, eenmaal van de zondagamateurs, eenmaal algeheel amateurkampioen. Momenteel staat de trots van Groesbeek in de middenmoot, ver beneden zijn stand maar nog altijd hoger dan Achilles '29. De Treffers heeft zijn hoop gevestigd op spelmaker Paul Janssen, die is teruggekeerd na twee jaar blessureleed. Een begenadigde technicus, bleek ook gisteravond. De eigen kweek Janssen maakte een schitterende tegentreffer, nadat NEC op 2-0 was gekomen door goals van Kees van Wonderen en Cees Lok.

NEC was technisch maar vooral fysiek de meerdere. Alleen rechtsback Frank Wijnhoven kreeg een gele kaart. Hij speelde tegen zijn oude club en dacht zich nog eens extra te moeten bewijzen. NEC-trainer Jan Pruijn heeft ook een verleden bij De Treffers, als speler en als trainer. Theo Eikholt is volgens het programmaboekje zowel fysiotherapeut van NEC als verzorger bij De Treffers. Tijdens het onderlinge duel zit hij in de Nijmeegse dug-out, voor de meest biedende club.

Vijf voormalige NEC-spelers komen nu uit voor De Treffers. Vier van hen noodgedwongen, als afgedankte C-spelers. Alleen spits Henk Grim kan terug zien op een succesvolle profcarrière. Hij bouwt zijn voetballoopbaan af bij de club waar hij als jongetje tegen de bal leerde trappen. Grim maakt achter een van de doelen op Sportpark Zuid reclame voor zijn pas opgerichte adviesbureau. Hij schonk ook de wedstrijdbal voor de bekerderby. Zijn buikje is een buik geworden, Grim (31) is slechts invaller bij De Treffers. Tegen NEC kwam hij halverwege de tweede helft bij een 2-1 achterstand binnen de lijnen. Zijn ploeggenoten liepen al op het tandvlees. Zelf viel hij op met een vrije trap op de lat.

Het was de laatste opleving van de thuisclub. Ex-Heerenvener Jeffrey Kooistra besliste tien minuten voor tijd de ongelijke strijd: 3-1. Wind en regen, slidings en een besmeurd shirt. De vierduizend toeschouwers gingen toch tevreden naar huis. Het krachtsverschil werd geaccepteerd, zeker omdat de omstandigheden in het nadeel van de amateurs waren. Trainer Harry Blokhuis: “NEC stond vanmiddag op het trainingsveld. Maar bij ons stonden er vanavond nog twee in de file. Die moesten zich haasten om op tijd te komen. Dat krijg je op een doordeweekse avond. Een hele werkdag en dan snel even een wedstrijdje voetballen. Speel je op zondagmiddag dan heb je meer rust.”

Toeschouwer Jan Peters verklaarde na afloop dat hij nog wel mee zou kunnen op dit niveau. Peters is een geboren en getogen Groesbeker. Debuteerde bij Germania, werd op zijn vijftiende verkocht aan NEC en speelde in zijn nadagen als voetballer nog drie jaar bij De Treffers. Zijn pretoogjes zijn gebleven, het haar zit nog even onberipelijk, alleen de rimpels verraden de man op leeftijd. Na omzwervingen in Alkmaar, Genua en Bergamo woont hij inmiddels weer lang en breed in zijn geboortedorp.

“De Groesbeker is een degelijk iemand, geen branieschopper. Die vindt een Nijmegenaar al gauw arrogant. Vandaar dat veel mensen hier het maar niks vinden dat wij hetzelfde kengetal krijgen. Ook 080. Dat steekt.” De PTT als leidraad voor de provinciale emoties. Binnen de gemeente ruziën de clubs onderling. Peters kan erover meepraten. Veel mensen namen het hem kwalijk dat hij zijn loopbaan niet beëindigde bij de club waar hij begonnen was. “Germania speelde toen derde klasse, dat vond ik toch iets te laag. Bij De Treffers werd gewoon beter gevoetbald. Achteraf vraag ik me wel eens af of het allemaal de moeite waard is geweest. Zoveel commotie.”

Maar het is juist die rivaliteit die het spelpeil van de Groesbeekse clubs bevordert, beseft ook Jan Peters. De ene vereniging wil niet onderdoen voor de andere. De Treffers telt bijna duizend leden en trekt bijna evenveel toeschouwers als NEC. Dat de meeste amateurs redelijk, maar onder tafel, betaald worden, is een publiek geheim. Het enige, maar veelbetekende verschil tussen De Treffers en NEC zit hem in het aantal trainingsuren. Drie keer per week of vijf keer per week. Overdag of in de avonduren. De amateur sjokte naar het einde, de semi-prof speelde de wedstrijd professioneel uit. Wat blijft, is de charme van een beladen bekerduel.

    • Jaap Bloembergen