Goran Ivanisevic vindt plezier in tennissen terug

ANTWERPEN, 11 NOV. Het kaboutertje in zijn hoofd heeft bij Goran Ivanisevic de knop omgedraaid. De tennisser uit Kroatië weet, net als de meeste andere spelers, niet te verklaren waarom hij plotseling weer goed speelt. “Klik deed de kleine man.” Vorige week won hij op indrukwekkende wijze het heel sterk bezette indoortoernooi van Parijs, gisteren versloeg hij in de eerste ronde van het ECC-toernooi in Antwerpen zonder veel problemen de Australiër Richey Reneberg met 6-4 en 6-4.

“Het is vooral een mentale verandering geweest”, zei Ivanisevic na de partij over zijn succesvolle naseizoen. “Het leek wel of ik acht maanden op vakantie was. Tot ik plotseling weer begon te winnen. Ik kreeg weer plezier in het spel.”

De 22-jarige Ivanisevic verbaasde met een fraaie zegetocht in Parijs. Hij versloeg achtereenvolgens Michael Chang, Pete Sampras, Stefan Edberg en Andrei Medevedev en klom naar de negende plaats op de wereldranglijst. De twee weken daarvoor had hij gewonnen in Wenen en was hij in Stockholm tot de finale doorgedrongen. Daardoor maakt hij een goede kans volgende week in Frankfurt mee te mogen doen aan de ATP-finales. Daar spelen de beste acht van de ranglijst om het officieuze wereldkampioenschap. Het ECC-toernooi is de laatste gelegenheid om punten voor die ranglijst te verdienen.

De strijd gaat deze week tussen Ivanisevic, die van de organisatie een wild-card heeft gekregen, Boris Becker, die zevende staat, maar punten gaat verliezen, en Cedric Pioline. Becker zou in Antwerpen het toernooi moeten winnen, Cedric Pioline zou veel verder moeten komen dan Ivanisevic. “Ik maak me niet druk”, zei Ivanisevic, die vorig jaar in Frankfurt pas in een prachtige halve finale werd gestuit door Becker. “De druk is veel groter voor Boris. Hij is niet meer de Boris van vorig jaar.”

Ivanisevic sloeg gisteren tegen Reneberg zestien aces in tien service-games. In Parijs had hij zondag veel kritiek gekregen op zijn gewelddadige opslag. “Ze zeuren alleen over mijn service. Als Pete, Boris of Stich aces slaan hoor je niemand”, reageerde Ivanisevic verontwaardigd. “Twee maanden geleden stond ik niet eens in de top-twintig van spelers met de meeste aces. Na Parijs sta ik tweede. Plotseling beginnen ze te klagen over de ballen, de ondergrond en de spelregels. Als je langzaam tennis wil spelen ga je maar naar het graveltoernooi van Buenos Aires kijken.”

    • Remmelt Otten