Franse studenten de straat op tegen volle collegezalen

'Gemotiveerde studenten zoeken een hoogleraar die les kan geven.'' Met leuzen als deze gingen deze maand zo'n zesduizend Franse studenten in Nantes de straat op. Ze demonstreerden tegen de uitpuilende collegezalen en tegen het tekort aan docenten. Ook sommeerden ze de Franse minister van hoger onderwijs, François Fillon, om meer geld in het onderwijs te stoppen, want: 'Wij zijn de toekomst, waarom zou je dat ontkennen?''

Ook op andere Franse universiteiten is het sinds het begin van dit studiejaar onrustig. De klachten zijn overal dezelfde: overvolle collegebanken, gebrek aan docenten. Ook een plan om de subsidie voor studentenhuisvesting drastisch te beperken, leidde tot felle kritiek op de universiteiten. Minister Fillon stelde aanvankelijk voor deze subsidie met 65 procent in te krimpen. Maar dat veroorzaakte zo'n heftig protest, dat hij zijn plan voor het grootste deel weer heeft ingeslikt.

Beursstudenten houden in de toekomst hun huursubsidie van 1.074 francs per maand in Parijs of 945 francs in de provincie. Ook studenten zonder beurs van wie de ouders niet meer dan 20.000 francs per maand verdienen, houden hun recht op huursubsidie. De enige wijziging die Fillon doorvoert, treft studenten met ouders die meer dan 20.000 francs per maand verdienen. Zij moeten voortaan kiezen: of een belastingvoordeel of huursubsidie. De afgezwakte maatregel geldt vanaf 1995. De 365.000 studenten die nu huursubsidie hebben, mogen die houden.

De Franse avondkrant Le Monde concludeert dat Fillon zijn plan heeft ingetrokken omdat het teveel politieke risico's met zich meebracht, nu het al zo onrustig is op de universiteiten. Maar onduidelijk is waar Fillon nu het geld voor de huursubsidies vandaan wil halen.