Feyenoord laat aanhang beven tegen Excelsior

DEN HAAG, 11 NOV. Zeven clubs uit de eredivisie hebben gisteravond de derde ronde van het toernooi om de KNVB-beker niet overleefd. VVV en Heerenveen verloren van klassegenoten, respectievelijk van NAC en Ajax. Volendam, Go Ahead Eagles, Utrecht, Roda JC en Vitesse gingen ten onder tegen clubs uit de eerste divisie. Telstar, ADO Den Haag, Den Bosch, Helmond Sport en De Graafschap loten zondag mee voor de vierde ronde.

In de derde bekerronde werden liefst zes duels verlengd: Excelsior-Feyenoord, De Graafschap-Vitesse, MVV-Lunteren, Helmond Sport-Roda JC, NAC-VVV en Heracles-Willem II. De arbiters stuurden acht spelers met een rode kaart het veld uit: Krekels (Helmond Sport), Van Galen (Roda JC), Brood en Sas (NAC), Oosterhuis (FC Utrecht), Taihuttu (Fortuina) Vukov (Volendam) en Gentile van ADO Den Haag.

Lijstaanvoerde Feyenoord van de eredivisie werd uitgerekend door Excelsior, voetbalclub in de marge uit Rotterdam-Kralingen, op zijn zwakten gewezen. In het duel in de Kuip - Excelsior speelde zijn thuiswedstrijd 'uit' omwille van de veiligheid - bleek dat van Feyenoord weinig overblijft als onverzettelijkheid, inzet en concentratie ontbreken. Pas in de verlenging van de wedstrijd in de derde ronde van de KNVB-beker liep de kampioen weg van de nummer tien uit de eerste divisie: 2-3. Met de twee treffers zorgde Excelsior voor iets opmerkelijks: in eigen huis was sluitpost Ed de Goey van Feyenoord sinds de Supercup van vorig seizoen tegen Ajax niet meer gepasseerd.

Feyenoord liet gisteren zijn eigen fans beven, huiveren zelfs. Het eerste doelpunt, van de gedreven Taument, viel al in de zesde minuut. Daarna dacht Feyenoord de wedstrijd te kunnen uitspelen in het tempo van oud-internationals. Een indrukwekkende solo van Marbus en een door van Gobbel van richting veranderde bal van Ogura bleken geen waarschuwing. De straf voor zoveel laksheid werd pas na rust uitgedeeld. Verdediger Peter van de Berg passeerde De Goey na een hoekschop.

Excelsior hield veel mensen achterin en hoopte op de counter via Marbus, Van Utrecht of Ogura, die bijna even snel bleek als Van Gobbel. Bijna was de sensatie compleet in de 90e minuut, maar Gilbert Taument, broer van Gaston, schoot in het zijnet.

Typerend was, hoe trainer Van Hanegem tijdens het praatje voorafgaand aan de verlenging, in de hoek van de dug-out bleef zitten, zonder wat te zeggen. Alsof hij zich schaamde. Waarschijnlijk begrepen de spelers zijn boodschap. Fräser en Bosz schoten de kampioen alsnog naar de laatste zestien.