Elftal aan doelpunten, maar Ajax met tien man

Marc Overmars verliet gisteren bij Ajax-Heerenveen twintig minuten voor het einde het veld met een spierblessure in het bovenbeen. Gevreesd wordt dat hij daardoor volgende week het WK-kwalificatieduel Polen-Nederland moet missen. Ook Ajacied Rob Alflen raakte geblesseerd, hij kreeg last van zijn rug waaraan hij vorig jaar werd geopereerd. Hij verliet voortijdig het veld, waardoor Ajax de wedstrijd met tien man moest uitspelen.

Ajax speelde zonder topscorer Litmanen die voor de onbelangrijk geworden WK-kwalificatiewedstrijd tussen Finland en Israel was opgeroepen. Hij werd vervangen door Pettersson. De Zweed maakte na 19 minuten het eerste doelpunt. Heerenveen kwam snel langszij na een aanval via De Visser en Roelofsen, waarna Alberda scoorde. Uit een vrije trap schoot Frank de Boer Ajax naar 2-1. Twee minuten voor rust omspeelde Ronald de Boer Heerenveen-doelman L'Ami na een pass van Van de Brom, wat 3-1 betekende.

In de eerste minuut na rust scoorde Pettersson na een pass van Overmars 4-1. Van den Brom tekende met een geraffineerde boogbal over de doelman in de vierde minuut 5-1 aan. Zes minuten later maakte George 6-1 en acht minuten later scoorde Petersen 7-1, die nog geen minuut in het veld was gekomen voor Rijkaard. Een paar tellen later bracht Alberda de stand op 7-2. Een enorme fout van Alflen stelde Alberda een kwartier voor tijd in staat 7-3 te maken. In de slotminuut schoot George Ajax naar een 8-3 overwinning.