Een van de vrouwen die 'in trance' baby achterlieten weer vrij

ROTTERDAM, 11 NOV. Een van de twee vrouwen die afgelopen maandag zijn aangehouden in verband met het onbeheerd achterlaten van een baby van een jaar op de motorkap van een ambulance, is uit voorlopige hechtenis ontslagen. Dat heeft de politie van Amersfoort vandaag bekendgemaakt. Het betreft een 30-jarige vrouw uit Utrecht. Een 22-jarige vrouw en een 35-jarige man uit Haarlem zitten nog in verzekerde bewaring.

Volgens de politie verkeerde het drietal “in een soort trance of meditatie” en hadden zij zich “van de buitenwereld afgesloten”. Zij werden aangehouden op verdenking van het te vondeling leggen van het kind.

De politie kon aanvankelijk geen contact krijgen met de arrestanten. De politie vermoedt dat het drietal deel uitmaakt van een sekte. Bij fouillering werd een papier gevonden waarop stond dat de moeder van het kind en de man getrouwd waren ten overstaan van een sekteleider. “Althans iemand die misschien de leider van een groepering is”, zegt de politiewoordvoerder van de regio Utrecht, district Eemland Zuid. Of deze groepering of sekte bij de politie bekend was wilde hij niet zeggen.

Als eerste is de vrouw uit Utrecht uit haar trance gekomen. Over de Haarlemse man en vrouw zegt de politie dat “zij meer beginnen te reageren”. Over de inhoud van de verklaring van de Utrechtse wil de politie geen mededelingen doen. Voor het meisje is tijdelijk onderdak gevonden.

Het komt volgens deskundigen vaker voor dat mensen zich rond iemand scharen die in hun ogen over bijzondere kwaliteiten beschikt. Vooral in kringen van bijbelexegeten, natuurgenezers of handopleggers wil men zich nog wel eens onderhorig aan een 'leider' opstellen. Het gebruik van geestverruimde middelen is niet uitgesloten. Een andere mogelijkheid is dat men elkaar in trance heeft gebracht.