Ecuador betaalt auto's met bananen

STUTTGART, 11 NOV. Ecuador koopt bij Mercedes autobussen en betaalt daarvoor met bananen, zo heeft een woordvoerder van de Duitse autofabrikant woensdag bevestigd.

Het eerste proefproject, ter waarde van zes miljoen dollar, loopt al en de eerste schepen met bananen zijn al geladen. In april levert Mercedes dan honderd bussen voor het openbaar vervoer. Het project werd wereldkundig gemaakt door de Duitse president, Richard von Weizsäcker. Hij brengt op het ogenblik een staatsbezoek aan Ecuador. De bananen worden - vermoedelijk in Oost-Europa - verkocht door Debis, een dochteronderneming van Mercedes. Er wordt onderhandeld over meer transacties, die de komende twee jaar goed zijn voor ongeveer honderd miljoen dollar. Mercedes produceert de bussen voor Ecuador in Brazilië. Ecuador is sterk afhankelijk van de export van bananen en wordt zwaar getroffen door de beperkingen die de Europese Gemeenschap hanteert voor de import van bananen uit Latijns-Amerika. Het land verwacht door die beperkingen jaarlijks 250.000 ton bananen minder te kunnen exporteren, hergeen een verlies oplevert van omgerekend tegen de f 60 miljoen. Het land kan dat allleen opvangen door het vinden van nieuwe afzetmogelijkheden. (DPA)