Britse reiswereld laat Disney vallen

ROTTERDAM, 11 NOV. Het Parijse pretpark Eurodisney, dat gisteren een miljoenenverlies bekendmaakte, verliest een belangrijke aanvoerlijn vanuit Groot-Brittannië. Het grootste Britse reisbureau Thomson heeft gisteren besloten haar speciale brochure voor Eurodisney uit de handel te nemen.

Thomson maakte dit gisteren bekend. Het reisbureau biedt haar klanten nog wel de mogelijkheid om tijdens reizen naar de Franse hoofdstad een bezoek aan het pretpark te brengen. De speciale 'Disney-trips' leverden de Britten echter te weinig op. Eerder dit jaar haalde British Airways de speciale Disney-preizen ook al uit haar reispakket.

De aankondiging van Thomson volgt op de recordverliezen die Eurodisney gisteren bekendmaakte. De Franse onderneming verloor het afgelopen boekjaar 5,3 miljard Franse francs (1,8 miljard gulden). De malaise bij Euro Disney heeft ook zijn weerslag op de resultaten van het moederbedrijf Walt Disney. Het Amerikaanse concern maakte gisteren bekend dat in het laatste kwartaal van het eind september geëindigde boekjaar een verlies is geleden van 78 miljoen dollar tegen een winst van 224 miljoen dollar in dezelfde periode van het voorgaande jaar. De sterke verslechtering is vooral het gevolg van een voorziening van 350 miljoen dollar voor een financieringsverplichting aan Euro Disney.

Over het gehele boekjaar kelderde de nettowinst van Walt Disney van 817 miljoen dollar tot 300 miljoen dollar. De omzet groeide in het vierde kwartaal van 2,07 miljard dollar tot 2,17 miljard dollar en over het hele jaar van 7,50 miljard dollar tot een recordbedrag van 8,53 miljard dollar. Ondanks de slechte resultaten van het Amerikaanse pretpark en de achteruitgang in het aantal bezoekers, werd gisteren ook bekend dat Walt Disney op dit moment overweegt een nieuw park te openen. Het gaat hierbij om een park waarin alles draait om de geschiedenis van de VS. Het park zou in de buurt van Washington moeten worden gebouwd.

Nederlandse touroperators zullen voorlopig gewoon doorgaan met het verzorgen van reizen naar Eurodisney. “Er zijn nog steeds genoeg mensen geïnteresseerd in het park. Maar de meesten vinden de prijzen voor de hotels te duur en besteden in het park veel minder dan verwacht werd”, zegt een woordvoerster van OAD. De prijzen van de trips naar Parijs zullen vanaf begin volgend jaar wel dalen. OAD is samen met Vrijuit-autoreizen de grootste touroperator voor reizen vanuit Nederland naar Eurodisney. OAD verzorgde sinds de opening van Eurodisney in april 1992 voor 150.000 mensen de reis naar Parijs. Bij Vrijuit werden in die periode 40.000 reizen geboekt. Een reis van OAD per bus vanuit Nederland naar Parijs inclusief twee overnachtingen in een van de Disneyhotels en twee dagen toegang tot het park kost per 1 januari 219 gulden per persoon.