Brandstichting in Mölln: eis tegen verdachte levenslang

BONN, 11 NOV. Levenslang en tien jaar jeugdgevangenis wegens moord in drie gevallen en poging tot moord in 55, respectievelijk 39 gevallen heeft de hoofdofficier van justitie in het Noordduitse Schleswig gisteren geëist tegen de twee mannen die terecht staan wegens de brandstichting in het stadje Mölln, waarbij vorig jaar (23 november) een Turkse vrouw en twee Turkse meisjes omkwamen.

Deze brandstichting leidde vorig najaar in vele Duitse steden tot massale demonstraties tegen vreemdelingenhaat en racisme.

De hoofdofficier eiste de maximale strafmaat, omdat de nu 26 en 20 jaar oude verdachten volgens hem met voorbedachten rade hadden gehandeld, en zich bewust waren geweest van het risico van dodelijke slachtoffers onder de Turkse bewoners van een blokje huizen in Mölln. Hij achtte ook bewezen dat de verdachten hun daad hadden gepleegd uit haat jegens buitenlanders.

Beide verdachten hadden hun eerdere bekentenissen maanden geleden ingetrokken. De oudste verdachte staat ook terecht wegens brandstichting in woonoorden voor buitenlanders in Gudow en Kollow, die hij wel heeft bekend. Tegen de jongere verdachte is wegens diens leeftijd de maximumeis volgens het jeugdstrafrecht gekozen.