Bonden bij Nobel en Akzo bestuderen fusie

ROTTERDAM, 11 NOV. De Nederlandse en de Zweedse vakbonden bij Akzo en Nobel zijn van plan gezamenlijk de consequenties van de fusie tussen de twee concerns te onderzoeken. De bonden verwijten de directies van Akzo en Nobel dat tot nu toe te weinig duidelijkheid is verschaft over de toekomstige werkgelegenheid.

De bonden maakten dit gisteren bekend, twee dagen nadat Akzo en Nobel hun fusiebericht officieel naar buiten hadden gebracht. Bij Akzo werken op dit moment 62.000 mensen, Nobel heeft 13.000 werknemers in dienst.

De bonden willen een concreet antwoord op de vraag of de fusie arbeidsplaatsen zal kosten. De directies hebben eerder deze week gezegd dat het samengaan “geen belangrijke gevolgen” zal hebben voor de werkgelegenheid. De werknemersorganisaties willen meer details. De betrokken bonden zullen de komende weken zelf zowel in Nederland als in Zweden “tot aan de kleinste vestigingen toe” onderzoeken wat de consequenties van de fusie zullen zijn. Hun onderzoeksresultaten willen zij begin december bespreken.

Op uitnodiging van de Zweedse vakbond SIF waren bestuurders van de Nederlandse industriebonden de afgelopen dagen in Zweden. Beide bonden spraken onder meer af zowel de top van Akzo als die van Nobel binnenkort uit te nodigen voor een gesprek om toelichting te krijgen op de plannen van beide chemieconcerns.

De onderlinge samenwerking van de bonden is vrij uniek. Bij veel grensoverschrijdende fusies zijn de betrokken werknemersorganisaties eerder concurrenten dan partners van elkaar.