Banen in geding door nieuwe reorganisatie IBM Nederland

ROTTERDAM, 11 NOV. Computerbedrijf IBM Nederland overweegt opnieuw arbeidsplaatsen te schrappen. Een woordvoerder van de onderneming heeft dit vanochtend bevestigd. Een nieuwe inkrimping komt bovenop een al lopende reorganisatie.

IBM Nederland denkt eind 1995 aan ongeveer drieduizend mensen werk te kunnen bieden. Dat betekent dat er binnen twee jaar nog eens 300 arbeidsplaatsen worden geschrapt. De komende maanden zal het computerbedrijf onderzoeken welke afdelingen te veel mensen in dienst hebben. Vervolgens wil IBM Nederland deze werknemers een baan binnen het bedrijf aanbieden. Lukt dat niet, dan helpt IBM Nederland hen zoeken naar een baan buiten het computerbedrijf, zogenaamde outplacement.

Vorig jaar begon de Nederlandse vestiging van de computergigant een reorganisatie, waarbij voor het einde van 1995 1.350 mensen vrijwillig het bedrijf verlaten. Deze werknemers krijgen hoge vertrekpremies aangeboden. Volgens de vakbond VHP zullen dergelijke premies deze keer niet worden uitgekeerd. “We krijgen de indruk dat er nu ineens geen geld is. Dat is slecht; het bedrijf moet niet proberen terug te halen wat het vorige keer te veel heeft uitgegeven”, aldus een woordvoerder van de VHP. Op dit moment werken bij IBM Nederland 3.600 mensen.

De Nederlandse tak van IBM heeft verder aangekondigd de arbeidsvoorwaarden van het bedrijf gelijk te willen trekken met die van de automatiseringbranche in Nederland. Zo moeten de werknemers onder meer pensioenpremie gaan betalen en zal IBM Nederland de verlaagde uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid (WAO) aanvullen.

Wereldwijd krimpt IBM zijn personeelsbestand sterk in. Afgelopen zomer maakte de onderneming bekend voor het einde van volgend jaar 60.000 banen te schrappen. Dit jaar moeten er al 25.000 banen verdwijnen.