Akzo en Kemira bouwen in Delfzijl

Akzo Chemicals International gaat samen met het Finse chemieconcern Kemira een calciumchloridefabriek bouwen in Delfzijl. Het betreft een uitbreiding van de sodafabriek op de Akzo-locatie Delfzijl, die een investering van tien miljoen gulden vergt, zo heeft Akzo Delfzijl bekendgemaakt.

Voor het calciumchloridebedrijf richten Akzo en Kemira een nieuwe 'joint venture' op die is genoemd Kemax v.o.f. De fabriek krijgt een capaciteit van 100.000 ton. Calciumchloride vindt toepassing als boorspoeling in de olie- en aardgasindustrie en bij de bestrijding van winterse gladheid op de wegen. Het is bovendien een belangrijk produkt dat wordt gebruikt bij vele chemische processen.

Het is voor het eerst dat Akzo samenwerkt met Kemira. Het Finse concern omvat een internationale groep bedrijven met chemiefabrieken in vijftien landen. Met in totaal 12.500 werknemers behaalt Kemira een jaaromzet van omgerekend vier miljard gulden. Met een marktaandeel van 40 procent is het concern Europees marktleider op gebied van calciumchloride. Verder produceert Kemira (papier)chemicaliën, kunstmest, verven en vezels.

Voor Akzo Delfzijl betekent de samenwerking een versterking van de positie van de sodafabriek. De grondstof voor de produktie van calciumchloride komt namelijk uit de afvalstroom van de sodafabriek, die momenteel nog op de Waddenzee wordt geloosd.