'VS en Italië wisten van illegale leningen Irak'

WASHINGTON, 10 NOV. De regeringen van de Verenigde Staten en Italië waren volledig op de hoogte dat het filiaal van de Banca Nazionale del Lavoro in Atlanta in de jaren tachtig is gebruikt om illegale miljardenleningen door te sluizen naar Irak voor wapenleveranties.

Dit heeft de voormalige manager van het bankfiliaal, Christopher Drogoul, gisteren onder ede verklaard in een hoorzitting van de Amerikaanse commissie voor bankzaken van het Huis van Afgevaardigden. De voorzitter van de Huiscommissie, de Republikein Henry Gonzalez, sprak van de “grootste bankfraude in de Amerikaanse geschiedenis”.

Het bankschandaal kwam in 1989 aan het licht. Tussen 1985 en 1989 werd 5,5 miljard dollar aan illegale leningen via de BNL doorgesluisd, waarvan een belangrijk deel werk gebruikt voor wapenleveranties aan Irak. Irak was destijds in oorlog met Iran, dat door de VS als vijandig werd beschouwd. Drogoul, die de Amerikaanse en Franse nationaliteit heeft, werd in 1991 in staat van beschuldiging gesteld.

Drogoul zei gisteren dat hij door de Verenigde Staten, Italië, Duitsland en Engeland is gebruikt om Irak aan wapens te helpen. De bazen van de BNL, die in handen is van de Italiaanse overheid, waren volgens hem volledig op de hoogte. Volgens hem werden zijn pogingen om mee te werken met de Amerikaanse openbare aanklager “gefrustreerd door hun onwil mij toe te staan de waarheid te vertellen.” Drogoul: “Ze stelden een vraag en als ik hen een antwoord gaf dat niet in hun theorie paste, zeiden ze 'we zijn niet geïnteresseerd' of 'je liegt”. Volgens Drogoul beperkte hij zich uiteindelijk steeds tot het antwoord “ja, u hebt gelijk” om op die manier een lichtere straf te krijgen.

Volgens voormalige baas van BNL in Atlanta heeft de openbare aanklager nooit aandacht geschonken aan belangrijke documenten die in de bank aanwezig waren. Hij zei ook dat hij in september toegaf op drie punten aan bankfraude schuldig te zijn, omdat zijn vrouw hem had gevraagd “een eind aan de nachtmerrie te maken.” Drougal zit sinds april vorig jaar vast in een gevangenis in Atlanta.

De bankcommissie van het Huis van Afgevaardigden besloot vorige week Drogoul en nog zes anderen te dwingen voor haar te verschijnen. Onder de personen die moeten worden gehoord is ook de voormalige Italiaanse ambassadeur in Washington.

De Republikeinse voorzitter Gonzalez van de Huiscommissie zei gisteren na de verklaring van Drogoul dat het Amerikaanse departement van justitie in het recente verleden “het meest corrupte is geweest dat ik heb gezien.” Hij verwees hiermee naar de regeerperiode van president Bush.

Volgens Gonzalez houden zich op het departement nog dezelfde mensen met de BNL-zaak bezig, omdat president Clinton op een aantal posten nog functionarissen moet benoemen. (Reuter)