Tuinders in Westland bedanken voor CDA

DEN HAAG, 10 NOV. Ongeveer 200 tuinders hebben de afgelopen maanden hun lidmaatschap van het CDA opgezegd uit onvrede met ondermeer de milieumaatregelen van de regering. Dat meldt A. van den Enden, voorzitter van de CDA-werkgroep Westland waarin de CDA-afdelingen in het Westland zijn verenigd. Een woordvoerder van het partijbureau zegt nog geen opzeggingen ontvangen te hebben.

De werkgroep heeft verder een brandbrief gestuurd aan partijvoorzitter Van Velzen (CDA) uit onvrede met de “ogenschijnlijke onverschilligheid” waarmee CDA-politici de economische verslechtering van het Westland gade slaan, aldus Van den Ende. Daarbij doelt hij ondermeer op de “oneerlijke concurrentie” van tomatentelers in Marokko, en de nadelige financiële effecten van de milieumaatregelen. Daarvan is lang niet altijd duidelijk of ze daadwerkelijk effect hebben, aldus Van den Ende. Ook staatssecretaris Y. van Rooy (buitenlandse handel) heeft van de werkgroep hierover een brief gekregen.

Het rommelt al langer tussen het CDA en het Westland. Eerder vormden uitlatingen van landbouwminister Bukman een steen des aanstoots voor veel tuinders. Die zou onlangs hebben gezegd dat de concurrentie uit landen als Marokko tot de normale ondernemersrisico's behoren voor de tuinders.

Vorig jaar juni ontstond beroering rond een optreden van de CDA-top in Poeldijk. Daar werd onder meer premier Lubbers beschuldigd van “razzia-achtige” optreden tegen illegale werknemers die in de tuinbouw werkzaam zijn. Naar aanleiding van dit incident heeft er dit voorjaar een gesprek plaats gevonden tussen tuindersorganisaties en onder anderen de ministers De Vries (sociale zaken) en Bukman (landbouw). Dat gesprek heeft op het punt van de illegalen tot meer wederzijds begrip geleid, zo meldt Van den Enden.