Thoonen dwingt bokser Smulders tot prestaties

ROTTERDAM, 10 NOV. Eddy Smulders, de Europese bokskampioen in het halfzwaargewicht nam wat langer vrijaf na het behalen van zijn titel dan strikt genomen goed voor hem was. De 30-jarige Eindhovenaar, die zaterdag zijn kampioenschap op het spel zet tegen de Fransman Nicoletta, geeft het grif toe. Twee maanden geleden kwam er een einde aan die vrije tijd. Toen was het afgelopen met het lanterfanten, want vanaf dat moment haalde Hennie Thoonen hem weer 's morgens om zes uur op om een pittig stuk te gaan hardlopen. Bovendien vervolgde de trainer, die eigenlijk was afgehaakt, de begeleiding van de bokser in de sportzaal.

Thoonen, een afgekeurde stratenmaker, die zelf ook als professional heeft gebokst, geeft toe dat de liefde voor de bokssport het bij hem heeft gewonnen. “Eddy vroeg me om hem weer te helpen. Het was nodig ook. Wat ben ik in het begin geschrokken. Ach, je bent voor zo'n jongen meer dan een trainer, je bent een vriend een vader en je dwingt hem. Als ik om zes uur 's morgens voor de deur sta kan hij niet in bed blijven en als hij wat problemen heeft kan hij bij mij komen praten.”

Thoonen leerde Smulders na zijn profdebuut in 1989 zijn stoot perfectioneren. Smulders: “Ik ken niemand, die zo hard slaat als ik. Daarvoor heb je van nature al iets in huis, maar Hennie heeft me bijgebracht hoe mijn stoten uit te voeren.” Thoonen zet zich in de sportschool bij voorkeur op een kruk naast de ring of boksbal om Smulders te polijsten. “Niet omdat ik lui ben, maar door mijn rugproblemen kan ik niet te lang staan.” Hij liet Smulders los, nadat deze half mei in Italië de vacante titel in het halfzwaargewicht had veroverd in een partij met de in Oeganda geboren Davis. Hij bokste met een Italiaanse licentie. Smulders schakelde hem in de negende ronde uit. Na de uitputtende avond nam hij vrijaf om te herstellen, genoot vakantie en zocht naar begeleiders, die hem naar de volgende partij zouden brengen. Ze vielen stuk voor stuk tegen en dat kwam slecht uit, omdat er met de titel op zak nu ook werkelijk iets te verdienen viel. Thoonen: “ik kon het niet meer opbrengen, ik zit al zo lang in het boksen. Ik was zelf 38 toen ik stopte, dat is nu twaalf jaar geleden. Maar Eddy kwam in de problemen en toen ben ik 's morgens vroeg maar weer op de fiets gestapt om met hem mee te gaan.” Manager Ruhling wilde de bokser voor een wereldtitel tegen de Duitser Maske brengen. Smulders koos liever voor het verdedigen van zijn Europese titel tegen Nicoletta. In Italië streek hij een gage van 44.000 gulden op, deze keer staat de teller op 100.000. “Nicoletta is een bokser, die het van series stoten moet hebben. Hij zal komen en ik ga geen stap achteruit. Ik voel me beter dan ooit.”

Smulders bokst zaterdag in een plaatsje in de buurt van Montpellier. Hij is in Nederland nog altijd tamelijk anoniem. “Ik maak niet zoveel drukte. Je kunt me niet vergelijken met Tuur. Die heeft een perfecte p.r. Begrijp me goed, ik ben niet jaloers. Ik ben anders.” Het speelt natuurlijk ook een rol dat er nauwelijks profboksen in Nederland is. Er zijn jongens, die zijn al een jaar prof en hebben geen enkele partij kunnen boksen.” Smulders bokst zelf in Frankrijk zijn 25ste partij, een nederlaag heeft hij nog nooit geleden.

    • Theo Reitsma