Tekening vrede Israel-Jordanië lijkt nu dichtbij

AMMAN/JERUZALEM, 10 NOV. Officieel spreken Israel en Jordanië nog steeds tegen dat zij op korte termijn een vredesverdrag zullen tekenen, maar de aanwijzingen dat een formeel akkoord dichtbij is, worden steeds sterker.

De Israelische krant Ma'ariv meldt vandaag dat Israel en Jordanië nog deze week in Washington een vredesverdrag zullen tekenen. De woordvoerder van premier Rabin reageerde daarop met de mededeling dat de twee landen elkaar naderen, maar dat er geen plannen zijn voor het tekenen van een akkoord in de komende dagen. Hij wilde geen commentaar leveren op berichten dat de Jordaanse kroonprins Hassan en de Israelische minister van buitenlandse zaken Peres op 2 juni in Amman de tekst van een vredesverdrag al zouden hebben geparafeerd. Onderdeel van dat akkoord zou de teruggave zijn van een stuk door Israel bezet gebied ten zuiden van de Dode Zee, dat vervolgens door Jordanië aan Israel verhuurd zou worden. Verder zouden de twee landen ambassadeurs uitwisselen. Bovendien zou Israel in geval van een militair conflict de Jordaanse strijdkrachten luchtdekking willen geven. Dat laatste is inmiddels tegengesproken door de Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres. Voor de Israelische radio zei de minister vanmorgen dat koning Hussein in beginsel al heeft besloten tot ondertekening van een akkoord. “Ik weet niet wat hem nog tegenhoudt. Er zijn nog tientallen onderwerpen die opgehelderd moeten worden en waarover overeenstemming moet worden bereikt, maar ik denk dat de koning de strategische beslissing heeft genomen.” Hij zei te verwachten dat Jordanië zal tekenen, ook al is er nog geen akkoord met Syrië.

De Jordaanse minister van informatie, Ma'an Abu Nowar, zei niets te weten van een op handen zijnde ondertekening van een vredesakkoord met Israel. “Dit nieuws is een volledige verrassing voor ons, we weten er niets van”, aldus de minister. Hij reageerde op uitlatingen van PLO-leider Arafat, die gisteren in Brussel zei dat de ondertekening van een Israelisch-Jordaans verdrag binnen enkele dagen zou worden getekend, zonder daarover nadere bijzonderheden te willen verstrekken.

De besprekingen tussen een Israelische en een PLO-delegatie op een geheime plaats in Kairo hebben geleid tot overeenstemming over hervatting van de officiële onderhandelingen tussen de twee partijen. “Er is vooruitgang geboekt”, aldus PLO-onderhandelaar Nabil Sha'ath, “Ik zal geen bijzonderheden geven, maar zonder deze vooruitgang was het niet mogelijk geweest naar de onderhandelingen terug te keren.” Die zullen volgende week in de Egyptisch badplaats Taba aan de Rode Zee worden voortgezet. De twee partijen verschilden van mening over de rol die de Israelische strijdkrachten zouden spelen na hun terugtrekking uit de Gazastrook en het gebied rondom Jericho. Israel wil zich het recht voorbehouden om de joodse kolonisten in de betrokken gebieden bescherming te bieden. (Reuter, AFP)