Straf tegen Ajax blijft ongewijzigd

AMSTERDAM, 10 NOV. Ajax heeft in cassatie geen strafvermindering gekregen in de zwart-geldaffaire. Ook de straf tegen commercieel directeur Arie van Eijden blijft ongewijzigd.

De Hoge Raad bepaalde dat het arrest van het beroep bij het gerechtshof van Amsterdam in stand blijft. Dat wil zeggen dat de Amsterdamse club definitief is veroordeeld tot een boete van twee miljoen gulden waarvan een miljoen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ajax krijgt deze straf wegens valsheid in geschrifte en het opzettelijk opgeven van verkeerde gegevens aan de fiscus met als doel belastingontduiking. Dit gebeurde bij transfers van Sören Lerby, Henning Jensen en Frank Arnesen. Financieel directeur Maarten Oldenhof verklaarde vanmiddag niet verrast te zijn door de uitspraak. “Wij hadden er al rekening meegehouden dat we dat miljoen moesten betalen.”

Arie van Eijden blijft veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk en een boete van 60.000 gulden. De huidige commercieel directeur wordt beschuldigd van feitelijk leiding geven aan verboden gedragingen en opdracht van valsheid in geschrifte.