SDU: code ook weg van buitenlandse cheques

ROTTERDAM, 10 NOV. De SDU zal niet alleen de Nederlandse girobetaalkaarten ontdoen van het beveiligingskenmerk waarover zij een conflict heeft met het Amerikaanse GSSC, maar het merk ook verwijderen van alle buitenlandse postcheques die zij drukt. Voor het merk komt geen nieuwe beveiliging in de plaats.

Dit heeft de SDU vanmorgen bevestigd. Vandaag heeft de SDU het bedrijf Graphic Security Systems Corporation, dat de SDU beticht van vervalsing van haar beveiligingskenmerk, gedagvaard. Over de inhoud van de dagvaarding kon de SDU nog geen mededeling doen.

Het beveiligingskenmerk dat nu ook van de postcheques in Frankrijk, België, Noorwegen en Zwitserland wordt verwijderd geldt als een 'tweedelijns beveiliging'. Dat zijn kenmerken die alleen met hulpmiddelen, in dit geval een speciale lens, zichtbaar worden. Het bekendste andere voorbeeld is het gebruik van fluorescerende inkt die alleen onder ultraviolet licht zichtbaar wordt.

Gisteren hanteerde de SDU als argument voor haar opvallende stap dat het speciale kenmerk zijn waarde had verloren nu GSSC het bestaan en de werking had onthuld. Technici van de drukkerij Johan Enschedé verwerpen die redenering. De waarde van tweedelijns kenmerken hangt niet af van geheimhouding. “Elke sigarenwinkelier heeft tegenwoordig toch ook een uv-lamp.”

GSSC wijst erop dat bestaan en werking van het kenmerk voor kenners nooit een geheim was. “Juist daardoor werd GSSC er door derden op gewezen dat haar techniek 'Scrambled Indicia' zou zijn gebruikt of nagebootst.” Nu de SDU het geschrapte kenmerk niet inruilt voor een nieuwe beveiliging vervalt ook haar latere redenering dat de actie een gewone stap is in een voortdurende verbetering van de beveiliging van de kaarten. Inmiddels is komen vast te staan dat de SDU al eind mei, tijdens een onderhoud met vertegenwoordigers van GSSC in Den Haag, heeft aangeboden het speciale kenmerk te verwijderen, op voorwaarde dat GSSC zou afzien van schadevergoeding. GSSC is daar niet op ingegaan.