Produktieplafond Opec overschreden

De lidstaten van de Organisatie van olie-exporterende landen (Opec) hebben in oktober gemiddeld 24,78 miljoen vaten (van 159 liter) olie geproduceerd, 260.000 vaten meer dan het kartel als maximum hanteert, meldt het blad Middle East Economic Survey. De overschrijding van het produktieplafond komt voor rekening van Iran (110.000 vaten), Irak (100.000) en Koeweit (50.000).

Twee douanebeambten brachten in oktober 1992 in de publiciteit dat de douane in 1991 tijdens het onderzoek naar de Coral Sea 2 een "fictieve informant' had opgevoerd. De douane had de FIOD getipt dat in de haven van Amsterdam een schip lag dat vermoedelijk bij de hasjhandel betrokken was. Volgens de douane zou uit vertrouwelijke informatie zou zijn gebleken dat met het schip 20 ton hasj naar Nederland was gesmokkeld. Nu verklaart de teamleider van de douane: “Ik wist dat het fictieve informatie was.” Hij zegt tot deze handelwijze te zijn gekomen om te verhullen dat de douane tot dan toe in de zaak rond de Coral Sea 2 niet correct had gehandeld.