Poolse bondscoach legt tegen Oranje accent op defensie

WARSCHAU, 10 NOV. De Poolse bondscoach Leslaw Cmikiewicz heeft slechts drie aanvallers geselecteerd voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland, volgende week woensdag in Poznan. Andrzej Juskowiak (Sporting Lissabon) en Jacek Ziober (Osasuna Pamplona), die tegen Turkije nog tot de groep behoorden, ontvingen geen uitnodiging.

Nederland eindigt bij winst of gelijkspel tegen Polen als tweede in groep 2 en plaatst zich met Noorwegen voor de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal, volgend jaar in de Verenigde Staten. In geval van een nederlaag is de uitslag van San Marino - Engeland nog interessant. Polen is al uitgeschakeld. Dick Advocaat maakt morgen de selectie van het Nederlands elftal bekend.

Cmikiewicz passeerde na de 1-2 tegen Turkije, op 27 oktober, het falende duo Juskowiak-Ziober. De twee legionnairs stelden in Istanbul teleur. Juskowiak werd in de 78ste minuut vervangen, Ziober speelde alleen het laatste half uur. Bij hun buitenlandse clubs geven de twee evenmin blijk van vorm. Juskowiak, topscorer van het Olympisch toernooi in Barcelona, wordt bij Sporting niet door trainer Robson opgesteld. Ziober (ex-Montpellier) is met Osasuna in de Spaanse competitie degradatiekandidaat. Ook clubgenoot Staniek ontbreekt in de groep voor Poznan. Roman Kosecki, bij Atletico Madrid wel succesvol, wil zich pas voor het eerstvolgende EK-kwalificatietoernooi weer bij de Poolse ploeg melden.

Cmikiewicz legt voor de interland tegen Nederland het accent op de verdediging met het terughalen van twee ervaren krachten. Aanvoerder Roman Szewczyk, spelend bij het Franse Sochaux, werd na de rode kaart bij Noorwegen - Polen (1-0, 22 september in Oslo) voor twee wedstrijden geschorst. Marek Kozminski kreeg voor Turkije - Polen geen vrij van zijn Italiaanse werkgever Udinese. Jaskulski en Pisz moesten voor hen wijken.

De selectie voor de tweede interland van Cmikiewicz telt zestien namen: doel: Adam Matysek (Fortuna Köln, Dui) en Janusz Jojko (Katowice); verdediging: Tomasz Waldoch (Gornik Zabrze), Dariusz Adamczuk (FC Dundee, Sch), Marek Kozminski (Udinese, Ita), Roman Szewczyk (Sochaux, Fra), Grzegorz Lewandowski (Wisla Krakow), Marcin Jalocha en Juliusz Kruszankin (beiden Legia Warschau); middenveld: Robert Warzycha (Everton, Eng), Jerzy Breczek (Lech Poznan), Radoslaw Michalski (Legia) en Ryszard Czerwiec (Widzew Lodz); aanval: Marek Lesniak (Wattenscheid, Dui), Wojciech Kowalczyk (Legia) en Tomasz Cebula (LKS Lodz).