'Nieuw beraad VS en N-Korea over kernwapens'

SEOUL, 10 NOV. Hoge Noordkoreaanse functionarissen hebben gisteren in New York 'werkbesprekingen' gehouden met Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers over internationale inspectie van nucleaire installaties in Noord-Korea.

Dat heeft het Zuidkoreaanse persagentschap Yonhap gisteren verklaard. Het bericht is niet uit een onafhankelijke bron bevestigd. De ontmoeting zou een aanwijzing zijn dat de betrokken partijen - de VS, Zuid-Korea en Noord-Korea - trachten de impasse waarin het overleg sinds enkele maanden verkeert de doorbreken. Noord-Korea weigert inspectie van zijn nucleaire installaties en dreigt met uittreding uit het non-proliferatieverdrag (NPV) dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan. De VS en het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) zien hierin een aanwijzing dat Noord-Korea zo ontdekking wil voorkomen van een geheim programma om kernwapens te ontwikkelen.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben aangekondigd vanaf volgende week gezamenlijke militaire oefeningen te zullen houden, waarbij het merendeel van de in Zuid-Korea gestationeerde troepen betrokken is. De gisteren aangekondigde oefeningen komen nadat de Amerikaanse president Clinton het afgelopen weekeinde Noord-Korea waarschuwde dat hij een aanval op Zuid-Korea zou beschouwen als een aanval op de Verenigde Staten. Ook noemde Clinton het “onacceptabel” wanneer Noord-Korea over een kernwapen zou beschikken.

Een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van defensie verklaarde eerder dat Noord-Korea een grote troepenmacht aan de grens had samengetrokken. (Reuter)