Macedonië: Albanese prominenten gearresteerd

SKOPJE, 10 NOV. In Macedonië heeft de politie zeven Macedonische Albanezen gearresteerd, onder wie twee onderministers, die worden verdacht van wapenhandel, separatisme, samenzwering tegen de staat en de vorming van een illegale gewapende groepering. Dat hebben de Macedonische radio en televisie gisteren gemeld.

Onder de arrestanten bevinden zich de onderminister van defensie, Husein Hofkaj, en de onderminister van gezondheid, Imer Imeri. De arrestaties zijn gemeld door de Macedonische radio en televisie; ze zijn nog niet officieel bevestigd. Beide onderministers genieten parlementaire immuniteit en kunnen daarom nog niet officieel in staat van beschuldiging worden gesteld.

Volgens de televisie streefde de groep naar de afscheiding van de door een Albanese meerderheid bewoonde gebieden binnen Macedonië en de aansluiting van die gebieden bij Albanië. De radio liet weten dat de arrestanten deel uitmaakten van een geheime paramilitaire groepering die zou zijn gevormd door “het militaire comité” van de Partij voor Democratische Welvaart (PDP), de grootste van de politieke partijen van de Albanese minderheid in Macedonië. De PDP heeft 22 afgevaardigden in het parlement en maakt deel uit van de regeringscoalitie. De paramilitaire groepering zou haar hoofdkwartier in de stad Gostivar hebben gehad.

Volgens de radio heeft de politie driehonderd automatische wapens aangetroffen. Ze stuitte op de groep in het kader van een grote actie tegen de wapensmokkel uit Albanië.

Niet bekend

De Albanese minister van defensie, Safet Zhulali, heeft gisteren naar aanleiding van de arrestaties in Skopje ontkend dat er sprake is van wapensmokkel naar Macedonië. (Reuter, AP, AFP)