Koersen op beurs slap na eerdere koersstijgingen

AMSTERDAM, 10 NOV. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs vertoonden vanmorgen een druilerig beeld in afwachting van de kwartaalcijfers van Koninklijke Olie en Unilever de komende dagen. Na de recordstijgingen van de afgelopen weken is op het Damrak volgens handelaren de laatste week een voorlopige verslapping ingetreden.

AMSTERDAM De EOE-index van de 24 meest verhandelde aandelen dook meteen na de opening naar het dieptepunt van de ochtend op 379,14 punten, terwijl deze gisteren nog boven de 380 punten was gestegen. De duikeling was een echo van de daling gisteravond in New York. In de loop van de morgen trokken de koersen weer wat aan door het behoorlijke optreden van de beurs in Londen, waar de FTSE de psychologische barrière van 3100 punten nam, en een kleine renteverlaging in Duitsland. Rondom het middaguur stond de EOE op 380,97 punten tegen een slot van 381,35 punten gisteren.

Handelaren verwachten dat de EOE op de korte termijn naar een niveau van 370 tot 375 punten gaat als een correctie op de koersstijgingen van de laatste tijd. Institutionele beleggers zouden op dit moment wat aan het verkopen zijn om de koersstijgingen van de laatste tijd in klinkende munt om te zetten. Op de beurs leeft wel de overtuiging dat de koersverslapping een tijdelijke zaak is en dat de EOE binnenkort op jacht zal gaan naar nieuwe records.

Bij de recente koersrally, die door de lage rente is aangejaagd, speelden kwartaalcijfers tot op heden een marginale rol. Bij Koninklijke Olie en Unilever die morgen en overmorgen met hun cijfers komen ligt dat mogelijk anders, vanwege de huidige beursslapte maar ook vanwege de enorme omvang van beide fondsen op het Damrak. Van vooruitlopen op de publicatie was vanmorgen niet veel te merken. Koninklijke Olie daalde licht met 1,10 gulden tot 202,90 gulden, terwijl Unilever iets opveerde tot 217,40 gulden (plus 1,40 gulden). Unilever is als 'defensief' fonds weer in trek nu beleggers het even niet weten. Akzo daalde verder en kwam zelfs onder de 180 gulden, de koers waartegen de ruim 7 miljoen aandelen gisteren werden weggezet bij beleggers. Vanmiddag stond Akzo op 179 gulden na een slot van 180,30 gulden gisteren.

NEW YORK Op de Newyorkse effectenbeurs is de Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen gisteren lager gesloten na een groot deel van de dag op winst te hebben gestaan. Het koersgemiddelde daalde met 7,83 punten tot 3.640,07. De aanvankelijke winst was te danken aan het nieuws dat de producentenprijzen in de VS in oktober met 0,2 procent zijn gedaald. De inflatievrees nam daardoor af.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio wisten de koersen zich vandaag te stabiliseren na de forse verliezen van gisteren. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde slechts fractioneel met vier punten tot 18.121,71 bij een behoorlijke omzet van 380 miljoen aandelen. Aan het begin van de dag zag het ernaar uit dat er opnieuw flinke klappen zouden vallen. De Nikkei-index kwam op een verlies te staan van meer dan 300 punten. Later volgde een herstel.