Index voor produktieprijzen in VS gedaald

WASHINGTON, 10 NOV. De grondstofprijzen in de Verenigde Staten zijn vorige maand gedaald, waardoor de inflatie verder afneemt en het proces van langzaam economisch herstel verder wordt ondersteund.

Dit heeft het ministerie van Arbeid in Washington gisteren meegedeeld. Ook de het indexcijfer voor produktieprijzen daalde in oktober onverwacht met 0,2 procent, met als belangrijke oorzaak dat de automobielprijzen met 3,9 procent kelderden. In september waren de produktprijzen nog met 0,2 procent gestegen. Exclusief de sterk wisselende prijzen voor voedingsmiddelen en energie daalden de produktprijzen in oktober zelfs met 0,5 procent. De verminderde inflatie geeft het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, geen aanleiding tot nieuwe maatregelen om het economisch herstel verder te stimuleren, omdat het huidige rentepeil blijkbaar voldoende ruimte laat voor voldoende leningen en investeringen.