Helft fractie PvdA komt niet terug in Kamer

DEN HAAG, 10 NOV. Ruim de helft van de zittende Kamerleden in de PvdA-fractie van de Tweede Kamer keert na de verkiezingen van volgend jaar niet terug.

De meesten komen op een onverkiesbare plaats terecht, terwijl anderen al hebben laten weten niet meer beschikbaar te zijn. Het partijbestuur stelt zaterdag de ontwerp-lijst vast.

De Kamerleden die niet terugkeren hebben deze week nog een 'exit-gesprek' met fractievoorzitter Wöltgens en partijvoorzitter Rottenberg nadat ze eerder te horen kregen dat ze geen verkiesbare plaats krijgen. Het grootste deel van de afvallers behoort tot de groep PvdA-fractieleden die in 1989 in de Kamer zijn gekomen. De meeste leden van het PvdA-fractiebestuur, zoals M. Wöltgens, A. Melkert, T. Netelenbos, J. Van Zijl, F. Castricum en M. Vliegenthart kunnen rekenen op een verkiesbare plaats, evenals de Kamerleden E. Kalsbeek, J. van Nieuwenhoven, M. van Traa en W. Vermeend. De PvdA-lijst wordt aangevoerd door aangevoerd door partijleider Kok, met prominente plaatsen voor bewindslieden als Wallage en Pronk. Het is nog niet zeker of minister H. d'Ancona (WVC) de Europese lijst van de PvdA zal aanvoeren of dat zij een plaats krijgt op de Kamerlijst.

PvdA-delegatieleider in het Europarlement, E. Woltjer, kreeg al vorige week van Kok en Rottenberg te horen dat hij niet op een verkiesbare plaats hoeft te rekenen. De adviescommissie die een voordracht doet aan het partijbestuur, legt dezer dagen de laatste hand aan het ontwerp. Bijna een derde van de verkiesbare plaatsen bestaat uit nieuwkomers.

Van de afvallers heeft volksgezondheidsspecialist G. van Otterloo laten weten dat hij “onaangenaam verrast” is. Ook milieuspecialist K. van der Vaart, sinds 1988 in de Kamer, gaf toe dat hij niet verkiesbaar staat. Een ander deel van de fractie hield er al ernstig rekening mee niet in het “nieuwe profiel” te passen en bedankte, zoals B. Stemerdink, P. Stoffelen, B. Spieker, F. Leijnse, W. de Pree, L. Schoots en F. Niessen. Aan personeelsleden van de fractie is te verstaan gegeven dat zij “vrij” zijn om naar een andere baan om te zien.