Geblesseerde voetballers direct buiten de lijnen brengen; Gele kaart voor simulanten

ZURICH, 10 NOV. Spelers, die volgend jaar tijdens de eindronde om de wereldtitel voetbal in de Verenigde Staten simuleren geblesseerd te zijn, kunnen rekenen op een gele kaart wegens tijdrekken. De scheidsrechterscommissie van de wereldbond (FIFA) bepaalde voorts dat alle geblesseerde spelers tijdens WK-wedstrijden zonder dralen met een brancard buiten de lijnen moeten worden gebracht. Een uitzondering wordt gemaakt voor spelers met hoofd- en snijwonden.

In maart worden de arbiters, die zijn aangewezen voor de eindronde, tijdens een speciale bijeenkomst in Dallas geïnstrueerd streng op te treden tegen simulanten. Als een speler al te snel in het veld terugkeert nadat hij voor behandeling met een brancard is afgevoerd, staat hem een gele kaart te wachten wegens onsportief gedrag. FIFA-secretaris Sepp Blatter vertelde gisteren dat het de wereldbond ernst is een einde te maken aan de steeds vaker voorkomende praktijken, die alleen maar ten doel hebben tijd te rekken.

“Tijdrekken en het voorwenden van blessures moeten worden beschouwd als overtredingen”, zei Blatter. “De spelers moeten zich ervan bewust worden dat we de toeschouwers en televisiekijkers een spektakel willen bieden. Dan moeten ze zich niet bezig houden met handelingen die niet door de beugel kunnen. Als dat soort spelers meteen buiten de lijnen moeten worden gebracht, zoals laatst bij wijze van experiment in een kwalificatietoernooi in Qatar is gebeurd, dan is het voorbij met simulatie van blessures. Niemand wil worden afgevoerd als hij niet echt een verwonding heeft.”

De FIFA is ook van plan het tijdrekken bij het nemen van vrije trappen aan te pakken. De lijnrechters krijgen opdracht zich bezig te houden met het juiste afstand nemen van het muurtje verdedigers, dat zich officieel op tien yards van de bal moet bevinden. Overtreders krijgen direct de gele kaart voorgehouden. Blatter: “Lijnrechters moeten de arbiters bij vrije trappen assisteren. Op die manier worden de scheidsrechters wat ontlast zodat hij meer aandacht kan besteden aan het controleren van de wedstrijd.”

De maatregel, die met ingang van het seizoen 1994-'95 wordt ingevoerd bij wijze van experiment, is een direct uitvloeisel van een voorstel van Ruud Gullit en Joseph-Antoine Bell. Deze spelers van Sampdoria en St. Etienne hebben zitting in Task Force 2000, een werkgroep, die zich bezighoudt met verbetering van de voetbalsport. Het duo heeft onlangs zijn goedkeuring uitgesproken over de in 1992 geïntroduceerde terugspeelregel, waarbij de doelman de bal niet meer in de hand mag nemen. Volgens Gullit en Bell, een international van Kameroen, is het spel daardoor zichtbaar sneller, maar ook veeleisender geworden.

Het bestuur van de FIFA zal volgend jaar een besluit nemen over het toestaan van een derde spelerswissel tijdens een officiële wedstrijd, met inbegrip van de doelman. Dit in verband met het vaker voorkomen van blessures. Tot nu toe mogen slechts twee vervangingen plaatsvinden. (Reuter)