Fors verlies VW in de eerste negen maanden van dit jaar

WOLFSBURG, 10 NOV. Het Duitse concern Volkswagen, de grootste autoproducent in Europa, is nog lang niet uit de problemen. In het derde kwartaal van dit jaar was er weliswaar een bescheiden winst van 70 miljoen mark, maar de eerste negen maanden laten een negatief resultaat zien van maar liefst 1,53 miljard mark (ruim 1,7 miljard gulden) tegen een nettowinst van 549 miljoen mark in dezelfde periode van 1992.

VW liet vanmorgen bij de publikatie van de cijfers weten dat het resultaat zwaar is belast door de problemen bij de Spaanse dochteronderneming Seat. Maar de belangrijkste oorzaak van de slechte cijfers is de aanhoudende slapte op de Westeuropese automarkt. In belangrijke landen als Frankrijk, Italië en Spanje ging de verkoop ook in het derde kwartaal fors omlaag. VW ziet nog geen tekenen van herstel.

De afzet van de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda kelderde over de eerste negen maanden van het jaar met 12,5 procent tot 2,33 miljoen auto's. In Duitsland was er zelfs een vermindering met 24,6 procent tot ongeveer 722.500 stuks. De omzet nam met 11,4 procent af tot 56,36 miljard mark.

De produktie verminderde in de eerste negen maanden met 16,3 procent tot 2,19 miljoen wagens. De Tsjechische dochteronderneming Skoda sprong er in gunstige zin uit met een produktiegroei van 13,3 procent. Het merk Volkswagen moest 13,7 procent achteruit, Seat 25,5 procent en Audi 32,9 procent.

Het aantal werknemers over de hele wereld daalde in de eerste negen maanden met 9,3 procent tot 256.582. Om een verder verlies van werkgelegenheid te voorkomen wil VW volgend jaar in de Duitse vestigingen een vierdaagse werkweek invoeren met een overeenkomstige verlaging van de lonen. Hierover zijn nog onderhandelingen gaande met de vakbonden. (Reuter, DPA)