Euro Disney kwakkelt naar recordverlies

ROTTERDAM, 10 NOV. Euro Disney SCA, eigenaar van het gelijknamige Parijse pretpark, heeft in het afgelopen boekjaar een recordverlies gemaakt van 5,3 miljard Franse franc (1,8 miljard gulden). Dit heeft de onderneming vanmorgen in Parijs bekend gemaakt. Het verlies, dat loopt over het boekjaar 1992-1993 dat in september eindigde, is grotendeels veroorzaakt door een eenmalige afschrijving van 3,6 miljard franc. De afschrijving wordt door het bestuur van Euro Disney getypeerd als aanloopkosten voor het pretpark, dat in het voorjaar van 1992 de deuren opende.

De bezoekersaantallen van Eurodisney zijn van meet af aan tegengevallen, volgens het concern door de economische recessie in Europa. Vorige maand maakte het pretpark bekend 950 van de ruim 11.000 werknmers te ontslaan. In de zomer van 1992 waren er nog 19.000 mensen in dienst.

Eurodisney voert op dit moment onderhandelingen met het media- en vrijetijdsconcern Walt Disney, dat 49 procent van de aandelen heeft, over herstructureringen. Nu de winter voor de deur staat dreigen de inkomsten van het park bovendien op te drogen door nog verder teruglopende bezoekersaantallen. Het bedrijf onderhandelt over een nieuwe kapitaalsinjectie. De handel in aandelen Eurodisney werd vanmorgen in Parijs opgeschort, na eerst 4,35 te zijn gezakt. De aandelen zijn een kwart waard van de koers tijdens de opening in maart 1992.