Den Haag claimt bij ABP ruim tien miljoen

DEN HAAG, 10 NOV. De gemeente Den Haag heeft bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) een claim ingediend van ruim tien miljoen gulden omdat het nieuwe stadhuiscomplex aan het Spui te laat wordt opgeleverd. Dat heeft wethouder P. Noordanus (ruimtelijke ordening) gisteren bekendgemaakt.

Zoals het er nu naar uitziet is het complex, dat bestaat uit het stadhuis en de nieuwe bibliotheek, volgens de gemeente op zijn vroegst in 1995 klaar. Dat is volgens een woordvoerder van de gemeente een jaar later dan contractueel was vastgelegd. “Dit kost de gemeente zeker tien miljoen gulden omdat onder meer panden langer moeten worden gehuurd.” Ook moet de gemeente extra rentekosten betalen voor de grond; het complex staat op een van de duurste plekken van Den Haag.

Het ABP is opdrachtgever en verhuurder van het stadhuiscomplex aan het Spui. De vertraging in de bouw met enkele maanden is onder meer ontstaan omdat het ABP enkele jaren geleden geen overeenstemming over de kostprijs kon bereiken met een groep bouwers.

Ook het pand van meubelzaak Hulshoff kon pas drie maanden later worden gesloopt dan aanvankelijk was aangenomen. Volgens de directeur van Hulshoff voldeed het pand niet aan de afspraken die met de bouwer waren gemaakt.

Het ABP overlegt op dit moment met de gemeente, maar wil nog niet reageren op de miljoenenclaim. Volgens het pensioenfonds zal wel een deel van de claim kunnen worden weggestreept tegen een aantal aanpassingen in de bouw die op verzoek van de gemeente worden aangebracht.