De cape van Rob en het glitterpak van Jerney

LISSE, 10 NOV. Capes van The Lords, het jasje waarin Johnny Lion met zijn Jumping Jewels optrad en het blauwe glitterpak dat Jerney Kaagman droeg toen ze met de hit 'Weekend' furore maakte. In de kelder van hotel De Duif in Lisse zijn ze sinds zaterdag te zien in de grootste collectie parafernalia van Nederlandse sterren.

“Wij geven de bezoeker een kijkje in de jeugdboeken van de sterren”, zegt Arie Moltmaker, directeur van het afgelopen zaterdag geopende Nederlandse Artiestenmuseum. De vertolkers van het vaderlandse levenslied vormen daarin nu nog de hoofdmoot, “maar op den duur willen we de hele geschiedenis van de Nederpop vanaf het jaar 1900 naar voren laten komen.”

Arie Moltmaker was jarenlang voorzitter van zijn eigen Beatles-fanclub. Met het Nederlandse lied had hij niet veel op, maar het enthousiasme van zijn vrouw Silvia stak hem aan. “Zij bezat een van de grootste Rob de Nijs-collecties van Nederland.” Puur voor de grap besloot het echtpaar de helft van hun strip- en platenwinkel in Appingedam te verbouwen tot Rob de Nijs-museum. “De belangstelling was echter zo groot dat we besloten naar Lisse te verhuizen en ons toe te leggen op alle Nederlandse artiesten.”

Via beurzen, advertenties en het aanschrijven van artiesten werd een grote collectie opgebouwd. “Maandag brachten de gebroeders Koerts, oprichters van de groep Earth & Fire, nog even een gesigneerde gitaar”, zegt Moltmaker niet zonder trots. Van Rob de Nijs is naast alle singles, platen en een door hem zelf geschonken oude bandrecorder, een hele vitrinekast gevuld met objecten uit de tv-serie 'Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer', zoals de rode cape van Bertram Bierenbroodspot, de nachtjapon van De Koningin en originele decortekeningen. Daarbij nog de agenda van Rob de Nijs waarin hij zijn opnametijden noteerde.

Het nieuwe museum biedt de mogelijkheid om nooit uitgezonden, oude amateurfilmpjes van de artiesten op video te bekijken. In een hoekje staat een verkoopstand met mokken, T-shirts, kussentjes en zelf geproduceerde cd's met oude opnames van de vertolkers van het Nederlandse levenslied.