Brug Mostar verwoest, bloedbad in Sarajevo

PAG.9 STARI MOST WAS VOOR ALLES SYMBOOL

MOSTAR, 10 NOV. De wereldberoemde Turkse brug van Mostar in Bosnië-Herzegovina is ingestort. De uit 1566 daterende brug, een belangrijk cultureel monument, werd maandag getroffen door zeker tien mortiergranaten die door de Bosnische Kroaten in hun strijd tegen de 30.000 ingesloten moslims van Mostar op de brug werden afgevuurd.

Volgens een woordvoerder van de HVO, het leger van de Bosnische Kroaten, is de brug “waarschijnlijk vanzelf” ingestort; hij gaf echter wel toe dat de brug maandag was beschoten. Radio-Sarajevo meldde dat de Kroaten zelfs zestig mortiergranaten op de brug hadden afgevuurd.

De brug, die op de UNESCO-lijst van belangrijke cultuurmonumenten stond, werd door de Kroaten als een “legitiem militair doelwit” beschouwd; ze vormde de verbinding tussen de Kroatische en de moslim-wijken van de stad.

In Sarajevo kwamen gisteren negen mensen, onder wie vier kinderen en een onderwijzer, om het leven bij Servische beschietingen. Twee inslagen van mortiergranaten richtten binnen enkele seconden een bloedbad aan op de speelplaats en in een klaslokaal van een school in een westelijke voorstad van Sarajevo. Een groot aantal kinderen bevond zich op de speelplaats toen de eerste granaat insloeg. Na de explosie lag de speelplaats vol gewonde en stervende kinderen. Een tweede granaat trof even later een klaslokaal.

Zeker zeventig mensen - kinderen, maar ook enkele onderwijzers en ouders die hun kind naar school hadden gebracht - werden, vaak met zeer ernstige verwondingen, naar ziekenhuizen overgebracht. Daar bleek dat vier kinderen en een onderwijzer de aanslag niet hadden overleefd.

Eén minuut na deze aanval explodeerde een granaat op een plein in de buurt van de school waar mensen in de zon zaten of in de rij voor een bakkerij stonden. Van hen werd er één gedood. Onder de vier gewonden was een kind dat beide benen verloor.

Vandaag moet na een onderbreking van een dag de evacuatie worden hervat van honderden Servische inwoners van Sarajevo. Gisteren werd die evacuatie onderbroken op last van de Bosnische regering, die daarmee haar protest tegen de ontvoering van twee lijfwachten van de katholieke aartsbisschop van Sarajevo wilde onderstrepen. De lijfwachten werden in het weekeinde door Bosnische Kroaten uit een VN-pantservoertuig gehaald en meegenomen; een van hen is inmiddels vrijgelaten.

De VN protesteerden gisteren in scherpe termen tegen de onderbreking van de lang en zorgvuldig voorbereide evacuatie van burgers uit Sarajevo, waarna de Bosnische regering alsnog beloofde dat de operatie vandaag mag worden voortgezet. In het weekeinde zijn 350 Serviërs uit Sarajevo vertrokken; vandaag moeten bijna driehonderd anderen volgen. Binnenkort zal ook een aantal Kroatische en moslim-inwoners uit Sarajevo naar elders worden overgebracht. (Reuter)