Bondscoach Franker vraagt Schapers in begeleidingsteam

ANTWERPEN, 10 NOV. Michiel Schapers gaat in december het Nederlands tennisteam coachen in het Europees kampioenschap, dat in Luxemburg wordt gespeeld. De 33-jarige oud-speler is zijn carrière als speler aan het afronden. Maar hij heeft veel succes als coach van de Tsjech Daniël Vacek. Die is het afgelopen jaar de top-100 binnengedrongen.

Het coachen is Schapers goed bevallen en hij voelt zich vereerd dat bondscoach Stanley Franker hem heeft gevraagd volgende maand het Nederlands team te begeleiden. “Het is voor mij een manier om extra ervaring op te doen”, vertelde Schapers gisteren in Antwerpen, waar hij keek naar de partij in de eerste ronde van het ECC-toernooi tussen Jan Siemerink en Henrik Holm. In Luxemburg spelen Fernon Wibier, Dennis van Scheppingen en Martijn Bok. “We moeten met die subtoppers weer terug naar de hoogste groep”, zei Schapers.

Hij zou graag meer doen voor de Nederlandse tennisbond. Zijn naam is al genoemd als de toekomstige captain van het Davis-Cupteam. Maar daar wil Schapers het nog niet over hebben. “Ik wil in niemands vaarwater zitten. Het voornaamste is dat de spelers van het team zelf eens gaan bepalen wat ze willen. Ze moeten niet voortdurend individueel uitspraken doen, maar met elkaar in conclaaf. “Zo willen we het, dit wordt de aanpak, dit is belangrijk.' Daar moeten ze het, al dan niet onder supervisie van Stan (Franker,red.) over eens worden.”

Als de toppers, tegen België speelt de tweede garnituur, hem in de toekomst zullen vragen de coaching op zich te nemen, dan is hij daar zeker toe bereid. “Als speler is de Davis Cup voor mij voorbij. Maar het was altijd heel belangrijk voor me. Ik stelde mijn programma er op af, hield er rekening mee hoe we ons zouden voorbereiden.”

Het lijkt wel alsof de nederlaag tegen Zweden in juli voor bijna onoverkomelijke problemen heeft gezorgd binnen het Nederlandse Davis-Cupteam. Krajicek heeft zich nog nergens over uitgesproken, maar Paul Haarhuis heeft de coaching van Franker “afstandelijk en koel” genoemd. Jacco Eltingh sprak over spelers die tijdens de voorbereiding hun afspraken niet nakwamen. Mark Koevermans heeft, omdat hij zo laag staat op de ranglijst, voorlopig bedankt voor het team.

Jan Siemerink voelde zich vannacht om één uur na zijn nederlaag tegen Henrik Holm niet geroepen om enige duidelijkheid te scheppen. In het afgelopen seizoen was hij in Barcelona aanwezig als reserve en keek hij in Den Haag tegen Zweden geblesseerd toe. Maar Franker is hem tijdens het toernooi in Wenen, de dag nadat Nederland tegen België had geloot, komen opzoeken om te praten. En zat gisteren al weer op de tribune. Nederland speelt tegen België op snelle indoorbanen in Eindhoven. Siemerink en Krajicek zouden daarop als enkelspelers uitstekend uit de voeten kunnen. “Natuurlijk zou ik willen spelen. Davis Cup is het mooiste wat er is”, reageerde Siemerink.

Willen de anderen ook spelen voor het Davis-Cupteam? “Dat is de vraag”, zei Siemerink. Wil Krajicek spelen? “Dat lijkt me wel”, zei Siemerink.

Tijdens de evaluatie van de nederlaag tegen Zweden - waar alleen Paul Haarhuis ontbrak - heeft het team een aantal afspraken gemaakt. Het hotel was te druk, de voorbereiding moet anders, er liepen te veel mensen rond die er niets mee te maken hadden. En er bestaan “wrijvingen” binnen het team en tussen de spelers en coach Franker. Daarover wordt de komende weken, vóór en tijdens de Nederlandse Masters, nog een aantal malen gepraat met het hele team, was alles wat Siemerink wilde vertellen.

Om twee uur stapte hij in de auto die hem van het Antwerpse sportpaleis naar zijn hotel bracht. Hij nam afscheid van een teleurstellend seizoen. Het ECC-toernooi in Antwerpen was tot zijn spijt het laatste toernooi van het jaar. Dat was zo mooi begonnen met een finaleplaats in Marseille. Maar blessures onderbraken zijn ritme. In het begin van het jaar had hij last van zijn voeten en heeft hij waarschijnlijk te lang doorgespeeld. “Je wil toch Parijs en Wimbledon spelen. Dat had ik achteraf niet moeten doen.” In het naseizoen ging het goed. Maar in Wenen, in de kwartfinale tegen Muster, scheurde hij een spiertje. “De vorm was. Nu komt het, dacht ik.” Maar in plaats van succes wachtte hem een tweede blessure.

De afgelopen week ging het iedere dag beter. En gisteren speelde hij bij vlagen prachtig tennis met het fenomenale balgevoel dat hij in zijn beste dagen laat zien. Tegen het houterige Zweedse service-kanon Henrik Holm verloor Siemerink de eerste set in de tie-break. In de tweede set veegde hij Holm met 6-1 van de baan. Maar in de derde set liet hij bij 2-2 en 0-40 op de service van Holm drie breekpunten onbenut. Vervolgens verspeelde hij zijn eigen servicegame en de partij.

    • Remmelt Otten