Blackburn koopt zich naar de top in Engeland

LONDEN, 10 NOV. Succes is te koop. Dat geloven Kenny Dalglish en Jack Walker, trainer en geldschieter van Blackburn Rovers. In twee jaar tijd gaven ze zestig miljoen gulden uit aan voetballers.

Voor de generatie die opgroeide in de jaren zestig zijn de woorden Blackburn, Lancashire onlosmakelijk verbonden met de tekst uit een van de meest besproken songs van de Beatles. In het surrealistische lied A day in the life, van de Sergeant Pepper-langspeelplaat, is het volgende refrein te horen: “I read the news today, oh boy...4000 holes in Blackburn, Lancashire...and though the holes were rather small, they had to count them all...”

Op het moment dat Lennon en McCartney de strofen op papier zetten, dreigde Blackburn Rovers Football Club in een van die 4.000 kuilen te verdwijnen, als vuil water dat tussen de kieren van de straat wegspoelt. Rovers, opgericht in 1875, was het jaar daarvoor gedegradeerd uit de vroegere eerste divisie en begon met een vrije val, die leidde tot twee periodes in de derde afdeling.

Tegenwoordig is de club weer rijk en redelijk succesvol. Doelman Tim Flowers, afgelopen vrijdag voor 5,6 miljoen gulden van Southampton getransfereerd naar Blackburn, motiveerde zijn komst door te stellen dat Blackburn de club van de toekomst is.

De derde doelman van de Engelse nationale ploeg prefereerde Blackburn boven Liverpool, dat tot grote hoogten steeg in de jaren zeventig en tachtig. In het noordwesten van Engeland dreigt een nieuwe rangorde. De toekomst moet het grootse verleden overtreffen. Blackburn won zes keer de FA-Cup, waarvan vijf keer in de periode 1880-1890.

De huidige opkomst was mogelijk door de bemoeienis van Jack Walker, Blackburn-fan sinds zijn kindertijd en door de staalindustrie tot miljardair gegroeid. Onder financier Walker en trainer Kenny Dalglish is Blackburn bezig de weg naar de top te kopen. “De snelste manier om succes te hebben is door het te kopen”, zegt Dalglish, die de zakenman 'Uncle Jack' noemt. “Jack Walker heeft zijn leven lang hard gewerkt en ik ga zijn geld niet verkwisten. Ik denk niet dat we voor welke speler dan ook te veel hebben betaald en we laten ons door niemand op rantsoen zetten. We zijn erg snel van ver gekomen en als het nodig is het team te verbeteren, zullen we dat weer doen.”

Sinds de komst van Dalglish twee jaar geleden, heeft de leiding van Blackburn meer dan zestig miljoen gulden uitgegeven aan nieuwe spelers. Het 102 jaar oude stadion Ewood Park is voor nog meer miljoenen gerenoveerd. Flowers, sinds vorige week de duurste doelman van de wereld, was de vierde aankoop die meer dan twee miljoen pond vergde, ongeveer zes miljoen gulden. Eerder waren dat Shearer van Southampton (tien miljoen gulden), Warhurst (Sheffield Wednesday, bijna acht miljoen) en onlangs Batty (Leeds, 7,5 miljoen).

Toen Dalglish in oktober 1991 de technische leiding op zich nam, stond de club elfde in de toenmalige tweede divisie. Nu behoort de ploeg tot de betere teams uit de Premier League, met uitzicht op Europees voetbal. Dalglish heeft in zijn periode 48 spelers gekocht of verkocht. Slechts één voetballer, de 23-jarige verdediger David May, speelde mee in zowel de eerste als laatste wedstrijd onder Dalglish' leiding. Al die investeringen moeten leiden tot succes. Tot de eerste hoofdprijs sinds 1928. (Reuter)