BERNER RÖSTI

De Zwitsers maken zich op voor de winter, met stevige kost als Berner rösti. Een bijgerecht voor vier personen:

1 kilo vastkokende aardappelen

zout, peper

100 gram mager rookspek

1 ui

4 eetlepels olie

4 eetlepels geraspte Gruyèrekaas (Pardano of belegen Goudse)

Was de aardappelen goed, kook ze in de schil gaar en laat ze afkoelen. Dat mag al een dag van tevoren. Pel de schil eraf en rasp de aardappelen met een grove rasp. Strooi zout en peper over de aardappelsnippers. Snijd het spek klein. Pel en snipper de ui. Verhit twee eetlepels olie in een koekepan met anti-aanbaklaag en bak hierin de stukjes spek en ui drie minuten lang op laag vuur. Voeg de rest van de olie toe en zet het vuur hoog. Schep de geraspte aardappels in de pan en bak ze twee minuten, al omscheppend, mee. Druk de ingrediënten met een spatel tot een platte koek aan. Leg een deksel op de pan, temper het vuur en bak de onderkant van de koek in ongeveer vijf minuten goudbruin. Schud nu en dan met de pan, om vastplakken te voorkomen. Keer de koek op het deksel en laat hem weer in de pan glijden. Strooi de kaas over wat nu de bovenkant is. Bak de andere kant van de koek op hoog vuur snel goudbruin. Snijd de röstikoek voor het serveren in punten. Rösti past bij veel soorten vlees en groenten, maar is ook lekker met een simpele salade.

    • Annelène van Eijndhoven