Sarajevo gelast stopzetting van evacuatie

SARAJEVO, 9 NOV. In Sarajevo is voorlopig een eind gemaakt aan de evacuatie van inwoners van de stad. Gisteren werden in de eerste operatie op deze schaal sinds het begin van de oorlog, negentien maanden geleden, nog honderden Serviërs geëvacueerd. Vandaag werd de uittocht van honderden anderen door de Bosnische regering stopgezet. Een reden was vanmiddag nog niet gegeven.

De evacuatie had eind vorige week al moeten beginnen. Ze liep echter vertraging op door militaire acties van het Bosnische regeringsleger tegen de eenheden van de HVO, het leger van de Kroaten, in Sarajevo. Gisteren vertrokken echter 350 Servische vrouwen, kinderen en bejaarde mannen in zeven bussen naar door de Bosnische Serviërs beheerst gebied en vandaar naar Belgrado. Volgens een VN-woordvoerder werd een van de bussen na hun vertrek door sluipschutters - vermoedelijk moslims - beschoten. De bus werd echter niet geraakt.

De evacuatie had vandaag moeten worden voortgezet met het vertrek van 292 Serviërs uit Sarajevo. Later zouden 850 Kroatische inwoners en een onbekend aantal moslims de belegerde stad moeten verlaten.

De Bosnische regering heeft gisteren scherp gereageerd op de ontvoering, door gewapende Serviërs, van twee lijfwachten van de katholieke aartsbisschop van Sarajevo, Vinko Pulic. De aartsbisschop was gisteren met twee priesters en twee lijfwachten in drie pantserwagens van de VN-vredesmacht UNPROFOR van Sarajevo op weg naar Vares, de stad in Centraal-Bosnië die vorige week door de moslims op de Bosnische Kroaten is veroverd. Pulic wilde in Vares helpen de orde te herstellen en gevluchte Kroaten overreden naar de stad terug te keren.

De pantserwagens werden buiten Sarajevo aangehouden door Serviërs, die de deuren met koevoeten openbraken, twee van de drie aanwezige lijfwachten aanhielden en de pantserwagens vervolgens naar Sarajevo terugstuurden. De lijfwachten, officieel in dienst van het Bosnische ministerie van binnenlandse zaken, werden meegenomen. Een van hen werd later gisteren vrijgelaten.

De Bosnische vertegenwoordiger bij de VN, Muhamed Sacirbey, stelde gisteren de VN-vredesmacht verantwoordelijk voor het incident, omdat de lijfwachten tijdens de trip onder VN-bescherming stonden; hij vroeg een spoedzitting van de Veiligheidsraad aan om de zaak te bespreken. Thorvald Stoltenberg, de VN-onderhandelaar in de Joegoslavië-crisis, heeft zich met de Bosnische Serviërs in verbinding gesteld in de hoop ook de tweede ontvoerde man vrij te krijgen.

De Bosnische Kroaten hebben gisteren gewaarschuwd voor “een ramp” die de stad Vitez en omgeving in Centraal-Bosnië te wachten staat als de moslims hun aanvallen op een explosievenfabriek in de stad voortzetten. Bij hun offensief tegen Vitez hebben de moslims gisteren de fabriek met twee granaten getroffen. Ze hebben eerder al laten weten de fabriek tot elke prijs te willen veroveren. Volgens de Kroaten is het gevaar van “een verschrikkelijke explosie en een nooit geziene ramp” niet uitgesloten als de beschietingen voortgaan. Radio-amateurs hebben uit Vitez gemeld dat ook het gevaar bestaat dat de Kroaten zelf de fabriek opblazen als ze geen kans zien haar te verdedigen. (Reuter, AP, AFP)