'Saddam Hussein gebruikt chemische wapens tegen Shiieten'

LONDEN, 9 NOV. Een voormalige vooraanstaande kernwetenschapper uit Irak heeft gisteren tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië gezegd nieuwe bewijzen te hebben dat president Saddam Hussein chemische wapens gebruikt tegen zijn eigen volk. De wetenschapper, Hussein Sharistani, baseert zijn beschuldigingen op getuigeverslagen van een aanval die het Iraakse leger eind september zou hebben uitgevoerd tegen shiitische rebellen in het zuiden van het land.

Sharistani beweert vrijwel alle getuigen van de aanval te hebben gesproken. Zij beschrijven hoe tientallen Iraakse pantserwagens op 26 september oprukten aan de oostelijke kant van de Hammar-moerassen in Zuid-Irak. De soldaten droegen gasmaskers en schoten projectielen af die een dik wit gas verspreidden dat ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakte. “Iedereen die we hebben gesproken zei dat deze projectielen anders waren dan enige andere die ze ooit hadden gezien”, aldus Sharistani in een vraaggesprek met de Britse kant The Guardian. “Ze zaten vol vloeistof en maakten weinig geluid als ze ontploften. De lucht die ze verspreidden was anders dan de lucht van andere granaten; de gebruikelijke schroeilucht ontbrak.” Sharistani kon op basis van de informatie van de overlevenden niet aangeven om welk gas het precies ging.

De aanval van het Iraakse leger werd aanvankelijk afgeweerd door troepen van het verzet, maar deze moesten zich terugtrekken wegens gebrek aan munitie. Twee dagen later zouden honderden van hen zijn overleden. Hun lichamen, waarvan door Sharistani verschafte beelden waren te zien op de Britse televisie, waren wit en overdekt met blaren, maar vertoonden verder geen wonden.

Sharistani zei ook te beschikken over aanwijzingen dat chemische wapens een geaccepteerd instrument zijn onder de Iraakse strijdkrachten. Shiitische verzetsstrijders zouden tijdens de strijd in september het notitieboek van een militair hebben gevonden met daarin de notulen van een vergadering. Tijdens deze vergadering zou zijn gezegd dat chemische wapens moesten worden ingezet tegen de shiieten als alle andere middelen niet werkten. Sharistani staakte zijn meewerking aan het Iraakse nucleair onderzoek in 1979, toen hem duidelijk werd dat het doel de ontwikkeling van een kernbom was. Zijn werkweigering kwam hem te staan op tien jaar eenzame opsluiting. In 1991 slaagde hij erin naar Iran te vluchten, waar hij sindsdien verblijft. Samen met zijn Canadese echtgenote leidt hij nu de onafhankelijke onderzoeksgroep 'Slachtoffers van de Golfoorlog'.

Sharistani riep de Verenigde Naties en de Britse regering op actie te ondernemen om Saddam Hussein te dwingen zijn grondtroepen terug te trekken uit de moerassen in het zuiden. Saddam Hussein wordt er ook van verdacht de moerassen te willen droogleggen om de oppositie van de moerasbewoners tegen zijn bewind te breken. (Reuter, AP)