Rookverbod bij Spelen in Lillehammer

LILLEHAMMER, 9 NOV. De organisatoren van de Olympische Winterspelen van 1994 in Lillehammer hebben een strikt rookverbod aangekondigd. In samenwerking met de Wereld Gezondheids Organisatie werd de campagne tegen het roken gestart. In de ijsstadions is roken tijdens de Winterspelen verboden.

Ook zullen in de hallen geen rookwaren worden verkocht. De Noorse minister van Gezondheid, Werner Christie, heeft ook nog geprobeerd de evenementen in de buitenlucht rookvrij te houden. Dat idee stuitte op te veel verzet. Wel zullen op de entreekaarten waarschuwingen tegen de gevaren van alcohol en tabak vermeld worden en worden geen rookwaren op de olympische lokaties verkocht. Bovendien worden ruim tachtigduizend speldjes in omloop gebracht en zal via de geluidsinstallaties gewezen worden op de schadelijke effecten van tabak en alcohol.

“Noorwegen is geen politie-staat, daarom zal ook geen anti-rookpolitie toezien op het naleven van het rookverbod. Maar we kunnen het niet maken dat de sportmensen in de hallen nadelen ondervinden van walmende toeschouwers”, zegt Torill Broch Seeberg, directeur van het organisatiecomité. (SID/DPA)