PRUIMENJAM

Graag zie ik potjes zelfgemaakte jam, geleien, ingemaakt fruit, groenten en vis in rijen naast elkaar staan.

Mijn moeder in Canada heeft een prachtige provisiekelder waar zij al haar flessen, weckpotten en andere benodigdheden makkelijk kwijt kan. Als zij pruimenjam maakt, koopt zij meteen tien à vijftien kilo pruimen tegelijk en gaat aan de slag. Ook aardbeien, bosbessen, appels, tomaten, verschillende groente- en vissoorten worden in voor Nederlandse begrippen grote partijen verwerkt. Helaas is de ruimte die tot mijn beschikking staat beperkt, zodat ik gewoonlijk kleinere hoeveelheden inmaak. Hebt u de ruimte en zin om meerdere potjes jam te maken, dan kunt u de hoeveelheden in dit recept makkelijk verdubbelen en in dat geval de pruimen iets langer laten koken.

Voor circa 5 deciliter jam:

500 gram ontpitte pruimen

125 gram kristalsuiker

1 eetlepel vers citroensap

Doe de ontpitte pruimen in een magnetronschaal met de suiker en het citroensap. Schep alles om. Dek de schaal af en zet hem 10 minuten in de magnetron op 100% (650 watt). Passeer het pruimenmengsel daarna door een zeef of door de fijne schijf van een roerzeef. Doe het mengsel terug in de magnetronschaal en zet die onafgedekt nog 3 tot 5 minuten in de magnetron op 100%. Doe de jam in een gesteriliseerde pot en sluit die goed af.

    • Kim Maclean