Prix Goncourt voor tweede keer naar Arabische schrijver

AMSTERDAM, 9 NOV. Voor de tweede keer in zes jaar is de prestigieuze Franse literaire prijs, de Prix Goncourt, naar een schrijver met een Arabische achtergrond gegaan. Gisteren won de van oorsprong Libanese schrijver Amin Maalouf (1949) de prijs voor zijn roman Le rocher de Tanios.

Het boek speelt in de negentiende eeuw in een dorpje in Zuid Libanon. Na het uitbreken van de oorlog tussen de Turken en de Egyptenaren neemt het leven hier een grote wending. Volgens een jurylid krijgt Maalouf de prijs omdat hij in zijn boek een periode beschrijft toen joden, arabieren en katholieken beter met elkaar overweg konden dan nu. “Maalouf beschrijft het Midden Oosten zoals wij dat zouden willen zien.”, aldus een woordvoerder van de jury.

Aan de Prix Goncourt is tradioneel een laag bedrag vebinden, 50 franc (15 gulden), maar de bekroning leidt doorgaans tot hoge verkoopcijfers.

De Marokkaanse schrijver Tahar Ben Jalloun won in 1987 de Prix Goncourt met La Nuit Sacree.

Grote kanshebber voor de Prix Goncourt dit jaar was Patrick Lambron, die echter afgelopen vrijdag hoorde dat hij de door een volledig vrouwelijke jury toegekende Prix Femina kreeg. Voor zijn boek L'oeil du silence, over de verhouding van het fotomodel Lee Miller met een denkbeeldige journalist.