Premier van Rusland: elk land mag lid Navo worden

WENEN, 9 NOV. Rusland zal geen enkel Oosteuropees land beletten lid te worden van NAVO of EG.

Dat zei gisteren de Russische premier, Viktor Tsjernomyrdin, tijdens een persconferentie in Wenen, waar hij op bezoek is. “Wij willen geen enkel land verhinderen een economisch, politiek of defensief bondgenootschap aan te gaan. Dat is het soevereine recht van elk van die landen”, aldus Tsjernomyrdin.

Eind september sprak de Russische president, Boris Jeltsin, zich in een brief aan een aantal Westerse regeringsleiders nog uit tegen plannen om de NAVO door toetreding van de Visegrad-landen - Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije - in oostelijke richting uit te breiden. Volgens Jeltsin zijn dergelijke plannen in strijd met het verdrag over de Duitse eenwording en zijn ze bovendien in strijd met de belangen van Rusland. Polen en Hongarije hebben zich overigens door die opmerkingen niet laten weerhouden van nieuwe initiatieven om op termijn NAVO-lid te worden.

Tsjernomyrdin heeft tijdens zijn vierdaagse bezoek aan Oostenrijk de Oostenrijkse kanselier, Franz Vranitzky, een brief van Jeltsin overhandigd waarin deze Oostenrijk een politiek akkoord voorstelde, dat als basis moet dienen voor “toekomstige politieke en economische samenwerking”. Vranitzky toonde zich gisteren zeer terughoudend over een dergelijk akkoord, dat naar zijn mening niet binnen “de parlementaire tradities van Oostenrijk past”. Tsjernomyrdin en Vranitzky hebben wel twee economische verdragen ondertekend. (AFP)