Premier Rabin dreigt met actie tegen kolonisten

JERUZALEM, 9 NOV. De Israelische premier, Yitzhak Rabin, heeft de joodse kolonisten in de door Israel bezette gebieden opgeroepen hun acties tegen de Palestijnen in het gebied stop te zetten.

De premier dreigde met krachtige maatregelen als de acties niet ophouden. “De veiligheidstroepen hebben opdracht gekregen alle middelen die ze binnen de wet hebben aan te wenden om (Arabische) terreur te voorkomen, maar ook recht en orde te handhaven aan de kant van de joodse bewoners”, aldus de premier.

Bij acties van kolonisten tegen Palestijnen zijn de afgelopen dagen verscheidene personen gewond geraakt. Op 49 plaatsen in de bezette gebieden hebben kolonisten gisteren wegen versperd, waardoor veel Palestijnen niet naar hun werk konden. De Palestijnse leider Faisal Husseini beschuldigde de regering Rabin ervan de kolonisten niet te weerhouden van aanslagen op Palestijnen. Hij vroeg om ontmanteling van de joodse nederzettingen, hoewel het akkoord tussen Israel en de PLO daar niet in voorziet.

De jongste golf van onrust begon zondag met een aanslag bij Hebron, waarbij een rabbijn gewond raakte en diens chauffeur werd gedood. De radicale Hamas-beweging heeft de verantwoordelijkheid voor deze aanslag op zich genomen.

In de Gazastrook zijn gemaskerde Palestijnen vanmorgen met een vrachtwagen ingereden op een auto, waarbij de bestuurder van die auto, een Israelische Arabier, om het leven kwam. Het was niet onmiddellijk duidelijk of het om een politiek gemotiveerde dan wel om een 'gewone' criminele aanslag ging. In totaal zijn sedert de tekening van het akkoord tussen de PLO en Israel zeven Israeliërs bij gewelddaden gedood.

In de stad Hebron hebben Israelische militairen met anti-tankgranaten een huis vernield waarin een Palestijnse schutter zich had verborgen. Toen de man zich weigerde over te geven en bleef schieten, ging het leger tot actie over.

Het toenemend geweld van beide kanten lijkt de populariteit van de regering Rabin te hebben aangetast. De oppositie riep de regering op de besprekingen met de PLO te staken. De Knesset verwierp een motie van wantrouwen tegen de regering met 57 tegen 46 stemmen.

Op een geheime plaats in Kairo zijn Israel en de PLO gisteren besprekingen begonnen over hervatting van de onderhandelingen over de uitvoering van het Palestijns-Israelische akkoord voor de bezette gebieden. De gesprekken zouden vandaag worden afgerond. De besprekingen werden vorige week afgebroken, omdat partijen het niet eens konden worden over de terugtrekking van de Israelische veiligheidstroepen uit de Gazastrook. Woordvoerders van het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken alsmede Israelische zegslieden zeiden niet uit te sluiten dat de onderhandelingen binnenkort, wellicht volgende week al, weer naar de Egyptische badplaats Taba zullen worden verplaatst, als men het over de terugtrekking van de Israelische militairen eens is geworden. (Reuter, AP)