Ontslag onderminister van State Department

WASHINGTON, 9 NOV. De onderminister van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Clifton Wharton (67) heeft gisteren met onmiddellijke ingang ontslag genomen. Na minister Warren Christopher was hij de hoogste functionaris op het State Department.

Zijn ontslag, na acht maanden, wordt direct in verband gebracht met de omstreden buitenlandse politiek van de regering-Clinton, die al enige tijd gepaard gaat met speculaties over ontslagen. De Amerikaanse regering ligt onder vuur door mislukkingen in Somalië, Haïti en Bosnië, en haar wordt gebrek aan visie en inconsistentie verweten.

President Clinton vergrootte de speculaties zelf toen hij zondag voor de televisie slechts lauw zijn steun betuigde aan Christopher en minister van defensie Les Aspin. Clinton wilde toen niet ingaan op oproepen tot hun ontslag.

Volgens The New York Times van gisteren heeft Clintons veiligheidsadviseur, Anthony Lake, inmiddels zijn ontslag aangeboden, maar heeft de president dit geweigerd.

Wharton, ex-president van Michigan State University met een succesvolle loopbaan in het bedrijfsleven achter de rug, werd gezien als een onderminister met te weinig ervaring op het gebied van de buitenlandse politiek. Het blad Newsweek meldde vorige week dat Christopher Clinton om versterking voor zijn team had gevraagd.

In een verklaring bij zijn ontslag zei Wharton dat hij de afgelopen weken het slachtoffer is geworden van “de klassieke methode in Washington anoniem informatie te lekken”.

Volgens regeringsfunctionarissen heeft Wharton, wiens vader de eerste zwarte carrière-diplomaat in Amerika was, zondag en maandag uitvoerig met Christopher overlegd. Hij zou een ambassadeurspost hebben geweigerd.

Een van de kandidaten die worden genoemd als opvolger van Wharton is de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, Thomas Pickering.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen spraken elkaar gisteren tegen op de vraag of er nog meer personele veranderingen op komst zijn. (Reuter)