'Ministerie moet kosten infrastructuur zelf betalen'

DEN HAAG, 9 NOV. De kosten die gemoeid zijn met de financiering van infrastructuur voor het stads- en streekvervoer, moeten geheel door het ministerie van verkeer en waterstaat worden betaald.

Een ruime meerderheid van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks wil dat minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) afziet van haar voornemen de toekomstige vervoerregio's twintig procent van de investeringen zelf te laten betalen. De partijen zeiden gisteren tijdens een overleg over toekomstige investeringen in de infrastructuur, te vrezen dat geldgebrek in de regio's zal leiden tot uitstel van aanleg van belangrijke voorzieningen. Met name bij het doortrekken van de metro in Amsterdam en Rotterdam zouden problemen ontstaan.

Het Kabinet wil echter vasthouden aan de verplichte bijdrage voor de vervoerregio's. Volgens Maij-Weggen kunnen de vervoerregio's zonder eigen bijdrage “gemakkelijk keuzen” maken omdat de overheid toch voor vijftig procent bijdraagt aan de kosten van de exploitatie. Daardoor zullen de regio's om “onverantwoorde investeringen” vragen, aldus de minister.

Maij-Weggen was het ook oneens met een meerderheid van de Kamer over de aanleg van een spoortunnel bij Delft. PvdA, VVD, en D66 willen dat zo snel mogelijk wordt begonnen met de bouw van de tunnel. Maij-Weggen vindt dat de Nederlandse Spoorwegen andere prioriteiten hebben voordat ze met de dure aanleg (kosten één à twee miljard gulden) van de tunnel beginnen. Volgens haar moet het systeem van electronische geleiding (kosten 50 miljoen gulden) nog een aantal jaren uitkomst bieden voor alsnog wordt besloten tot de aanleg van een tunnel.

De Kamer had veel kritiek op Maij-Weggen omdat nog altijd niet duidelijk is hoe zij de tweede Beneluxtunnel wil financieren. De minister kon de Kamer alleen zeggen dat er momenteel drie opties zijn die nog moeten worden uitgewerkt.

Het CDA voegde daar gisteren een vierde mogelijkheid aan toe: het geld dat nu is gereserveerd voor de aanleg van de tweede Calandtunnel moet naar de Beneluxtunnel gaan.